Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dzurinda chce upozorniť Porošenka na dôležitosť a zodpovednosť vodcu

Mikuláš Dzurinda Zobraziť galériu (2)
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Vzťahy medzi Európsku úniou a Ukrajinou a Ruskom, súčasná politická situácia na Slovensku a otázky spojené s fenoménom informačnej vojny, ktorej čelia Európania po vypuknutí krízy na Ukrajine, boli hlavnými témami stredajšieho neformálneho stretnutia mladých Slovákov a Čechov žijúcich v Bruseli, o ktorých ako pozvaný hosť rozprával bývalý dvojnásobný slovenský premiér a niekdajší šéf slovenskej diplomacie Mikuláš Dzurinda.

Dzurinda v súčasnosti pôsobí ako predseda Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdia so sídlom v Bruseli, je členom Zahraničného výboru NR SR a šéfom slovenského občianskeho združenia Inštitút pre Politiku a Reformy.  Mnohé z otázok z obecenstva smerovali na budúce Dzurindovo pôsobenie na Ukrajine, keďže nedávno sa slovenský expremiér stal členom expertného tímu medzinárodných poradcov ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

"Na Ukrajinu odchádzam na budúci týždeň a po prvom stretnutí s Porošenkom budem múdrejší. Zistím o aké zadanie pôjde a aj to, čo môžem ponúknuť," uviedol Dzurinda v rozhovore. Pre Dzurindu to nebude prvá skúsenosť v úlohe politického poradcu, keďže už pôsobil jeden rok v Srbsku ako poradca bývalého premiéra Ivicu Dačiča. Expremiér uviedol, že záujem Kyjeva o jeho osobu vníma v dvoch rovinách. Na jednej strane sa týka jeho predsedníckej funkcie v Centre Wilfrieda Martensa, ktoré od decembra 2014 rozvíja občianske a proreformné projekty na Ukrajine. Na strane druhej ukrajinskí lídri vnímajú SR ako úspešný príbeh. Ako krajinu, ktorú - ako zdôraznil - práve Dzurindova vláda vďaka štrukturálnym reformám dokázala zo stavu vysokej nezamestnanosti premeniť na štát, ktorý si udržiava vysoký ekonomický ranking a ktorý sa pýšil prívlastkom "karpatský tiger".

Na otázku, čo chce poradiť Porošenkovi, aby aj Ukrajina dokázala vykročiť cestou zmien, Dzurinda uviedol, že rád by ho upozornil na tri veci. Tou prvou je čas a potreba rýchlo konať, kde ako príklad by uviedol oblasť daní na Slovensku. Menej úspešná bola počas jeho vlády reforma zdravotníctva a preto, by ako druhú zásadnú vec chcel ukrajinského prezidenta upozorniť na komplexnosť reforiem. Spresnil, že nestačí iba reforma daní, ak vláda odignoruje reformu dôchodkového systému, zdravotníctva, školstva a sociálnych vecí. 

"No a nakoniec môj vklad môže spočívať aj v tom, že pripomeniem, že Ukrajina bude úspešná iba vtedy, keď bude jasný jej politický líder. To, kto je vodcom, ktorý nesie zodpovednosť za koordináciu a politický manažment celého komplikovaného procesu zmien," povedal Dzurinda. Spresnil, že ministri by mali prinášať do života krajiny kvalitné zákony a reformy, ale politický líder by mal mať silu a vôľu tieto zákony presadiť v parlamente.

Dzurinda priznal, že s Porošenkom sa doteraz priamo nestretol, lepšie pozná ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorého pri rôznych príležitostiach stretáva už 20 rokov. V otázkach spojených s informačnou vojnou zo strany Ruska, expremiér uviedol, že jedinou vhodnou odpoveďou EÚ na to, je posilnenie jednoty členských krajín únie. Pripomenul, že otázka sankcií voči Rusku bola veľmi kontroverzná, a aj keď sú niektorí európski politickí lídri v Moskve vnímaní ako spojenci, krajiny EÚ musia stáť bok po boku, musia byť jednotné a hovoriť spoločným jazykom, vysielať jasný signál, že zo svojej pozície neuhnú.

Podobné jasné signály podľa neho musí EÚ vysielať aj Ukrajincom; má im dávať najavo, že má zmysel pre ich potreby a že bude prijímať rozumné rozhodnutia v ich prospech. Avšak s upozornením, že ukrajinskí lídri musia svoje domáce úlohy zvládnuť sami.  Dzurinda sa rozhodol, že sa 26. apríla spolu s ďalšími európskymi politikmi zúčastní na maratóne v Kyjeve. Pri tejto príležitosti budú v uliciach metropoly zriadené informačné stánky o EÚ, ktoré poskytnú širšej verejnosti všetky základné informácie o fungovaní EÚ a jej vzťahoch s Ukrajinou. 

Dzurinda chce upozorniť Porošenka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu