Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SDKÚ predstavila sedem opatrení, ako zvýšiť príjmy a kvalitu života ľudí

Milan Roman, predseda strany Pavol Frešo a predseda poslaneckého klubu Ľudovít Kaník.
Milan Roman, predseda strany Pavol Frešo a predseda poslaneckého klubu Ľudovít Kaník. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na to, aby Slovensko fungovalo lepšie, aby rástla kvalita života občanov i príjmy, je podľa opozičnej SDKÚ-DS potrebné zvýšiť počet ľudí pracujúcich alebo podnikajúcich v súkromnom sektore.

Strana preto pripravila sedem opatrení, ktorými chce tento cieľ v krátkom čase dosiahnuť a udržať. SDKÚ upozornila, že na Slovensku dnes až 3,7 milióna ľudí poberá zdroje z verejného rozpočtu. Ide pritom o ekonomicky neaktívnych dôchodcov, študentov či deti, ale aj o pracujúcich v štátnej a verejnej správe, zdravotníctve, sociálnej sfére alebo školstve. Fungovanie štátu musí podľa nej utiahnuť 1,7 milióna ľudí, z ktorých treba odpočítať približne 400.000 nezamestnaných.

Rastu zamestnanosti má pomôcť zjednodušenie systému sociálnych a zdravotných odvodov spolu so znížením odvodového zaťaženia. Strana tiež navrhuje odstrániť zdvojenú byrokraciu a zaviesť len jednu platbu zamestnávateľa štátu, ktorý si ju potom sám rozdelí na správne účty. "Návrat k rovnej dani vo výške 19 % je osvedčený model, ktorý zo Slovenska urobil v polovici minulého desaťročia ekonomického tigra Európy," predstavil šéf sekcie podnikania a zamestnanosti strany Milan Roman ďalšie z opatrení.

Zavedenie paušálu pre živnostníkov do určitého obratu by ich malo podľa SDKÚ odbremeniť od povinnosti viesť účtovníctvo. Malé a stredné firmy do istého obratu a počtu zamestnancov majú mať polovičnú daň, čo by malo zvýšiť ochotu platiť dane a zabrániť snahám o "optimalizáciu" príjmov. Strana je zároveň presvedčená, že veľké firmy musia mať prístup k eurofondom, čím by vzrástla ich konkurencieschopnosť na zahraničných trhoch.

"Prvé roky po revolúcii boli o naštartovaní ekonomiky, najbližších 20 rokov bude o tom, ako firmy na Slovensku udržia zamestnanosť a ako sa im podarí presadiť sa v zahraničí. A v tomto im musíme byť maximálne nápomocní. Zvýši sa tým zamestnanosť a pribudnú odbornejšie a lukratívnejšie pracovné pozície s vyššou pridanou hodnotou, a teda aj vyšším platmi," uzavrel Roman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu