Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľa Lajčáka budú mať z dobrých vzťahov Slovenska a Maďarska výhodu obe strany

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Slovensko-maďarské vzťahy sú v súčasnosti najlepšie, z čoho budú profitovať občania oboch krajín. Vyhlásil to dnes podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa na oficiálnej návšteve stretol v Budapešti s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom.

Lajčák, ktorý sa tento mesiac so svojím maďarským rezortným kolegom stretol už tretíkrát, pripomenul, že pred 20 rokmi bola podpísaná Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou. "Zmluva poskytuje rámec, z ktorého sa odvíja náš dialóg," dodal.

"Zhodli sme sa s premiérom Viktorom Orbánom aj s ministrom Szijjártóom, že zoznam priorít budovania infraštruktúry máme zhodný," povedal šéf slovenskej diplomacie v súvislosti s otázkou spoločných projektov, ako je diaľničné prepojenie Miškovca so slovenskou hranicou, nový most na Dunaji medzi Komárnom a Komáromom či prepojenie maďarskej diaľnice slovenskou hranicou pri Rajke. 

"V súvislosti s projektom nový most Komárno-Komárom sme podali žiadosť o financovanie zo zdrojov Európskej únie, počítame, že stavať sa začne v roku 2016". Ministri potvrdili, že sa pripravuje výstavba 21 nových hraničných prepojení medzi Slovenskom a Maďarskom. Szijjártó informoval, že maďarská vláda prispeje vojenskou misiou k boju západnej koalície proti teroristickej organizácii Islamský štát. Parlament o tom rozhodne v nadchádzajúcich týždňoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu