Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Ustanovujúci kongres strany SKOK! v Košiciach: Juraj Miškov sa stal predsedom

Juraj Miškov Zobraziť galériu (5)
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Juraja Miškova zvolili dnes delegáti ustanovujúceho snemu strany Slovenská občianska koalícia (SKOK!) za svojho predsedu na jedno funkčné obdobie. Funkciu kancelára strany bude zastávať Michal Nižňan a predsedom Programovej rady sa stal Martin Chren.

Ako dnes na tlačovej besede uviedol predseda Miškov, Slovenská občianska koalícia je tu pre ľudí, ktorí cítia a myslia občiansky a liberálne. „SKOK! Chce rúcať bariéry, ktoré vznikli medzi občanmi a stranami,“ povedal Miškov. Doložil, že chcú pripraviť ako prvá strana skutočne komplexný program reformy školstva. Ako uviedol Miškov, náklady súvisiace s prípravou, založením strany a konaním ustanovujúceho snemu hradil z vlastných zdrojov. Zdôraznil, že pokiaľ ide financovanie strana bude dodržiavať všetko, čo vyžaduje zákon, „no v niektorých veciach pôjdeme aj nad rámec zákona“

Delegáti prijali základné dokumenty strany - Stanovy, Programové hodnoty a ciele, ako aj Etický kódex člena. Účastníci rokovania sa zoznámili aj s dlhodobou stratégiou strany SKOK!, ktorá spočíva v komplexnej podpore a budovaní silných regiónov na Slovensku. Zvolili členov výkonnej rady a rozhodcovského súdu, ktorý bude dohliadať okrem iného aj nad dodržiavaním etického kódexu jednotlivými členmi. 

Po skončení ustanovujúceho snemu strany SKOK! novozvolení predstavitelia otvorili prvú Krajskú kanceláriu strany, ktorá bude jej členom a sympatizantom k dispozícii na Hlavnej ulici 74 v Košiciach.

Juraj Miškov sa narodil 15. apríla 1973 v Bratislave. Na Univerzite Komenského v Bratislave vyštudoval Filozofickú fakultu a Fakultu manažmentu. Profesionálnu kariéru začínal v roku 1991 ako redaktor v Slovenskom rozhlase, od roku 1992 bol redaktorom v denníku Smena. Pracoval v oblasti reklamy. V rokoch 1992-93 bol konateľom spoločnosti Randolph, Young & Moore a v rokoch 1993-99 konateľom spoločnosti Burian, Miškov & Partners. Od roku 2000 do roku 2009 bol generálnym riaditeľom reklamnej agentúry MUW Saatchi & Saatchi.

Juraj Miškov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Miškov bol podpredsedom strany Sloboda a Solidarita (SaS). V parlamentných voľbách 2010 bol zvolený za poslanca NR SR za SaS. Vo vláde Ivety Radičovej bol ministrom hospodárstva. Po voľbách v roku 2012 sa opäť stal poslancom NR SR za SaS. Zo strany vystúpil spolu s ďalšími poslancami 16. apríla 2013. Následne zakotvil v hnutí Nova Daniela Lipšica. Z tohto hnutia vystúpil 23. septembra 2014. Vznik novej strany oficiálne oznámil začiatkom decembra. Ministerstvo vnútra zaregistrovalo Slovenskú občiansku koalíciu (SKOK!) ako politickú stranu začiatkom marca.

Podľa stanov strany SKOK! Miškov môže byť predsedom iba jedno funkčné obdobie.

FOTO Ustanovujúci kongres strany
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ustanovujúci kongres strany SKOK!

Program snemu je rozdelený na verejnú a neverejnú časť. Ako povedal Miškov, vo verejnej časti okrem neho vystúpia viacerí pozvaní hostia. Ich mená však zatiaľ prezradiť nechcel. „Mnohí ľudia dnes cítia, že nastáva čas na transformačnú zmenu politiky. Slovensko má obrovský potenciál, ktorý však dostatočne nevyužíva. Bohatstvo našej krajiny je v ľuďoch, našich občanoch. SKOK! bude otvoreným priestorom pre občianske spoluvytváranie politiky, advokátom silnejšej participácie občana na správe vecí verejných a ambasádorom občianskych hodnôt,“ povedal Miškov.

FOTO Ustanovujúci kongres strany
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V neverejnej časti delegáti schvália programové princípy novej strany a etický kódex člena. Zvolia okrem predsedu aj kancelára, členov výkonnej rady a rozhodcovského súdu. Po ukončení snemu bude otvorená krajská kancelária strany na Hlavnej ulici v Košiciach. 

Podvečer absolvujú zvolení členovia prvé oficiálne zasadnutie výkonnej rady, rady regiónov a republikovej rady. Delegáti snemu pôjdu z Bratislavy do Košíc objednaným samostatným “žltým” vagónom železničného prepravcu. Na ustanovujúci snem je pozvaných 115 delegátov, ktorí sú aj zakladajúcimi členmi strany. Sú medzi nimi aj poslanci NR SR Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Martin Chren. 

FOTO Ustanovujúci kongres strany
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstvo vnútra zaregistrovalo Slovenskú občiansku koalíciu (SKOK!) ako politickú stranu začiatkom marca. Miškov ministerstvo vnútra požiadal o registráciu vlani v novembri. Vznik strany oficiálne oznámil začiatkom decembra. Najviac podpisov za vznik strany podľa Miškova vyzbierali v Košiciach a práve preto sa rozhodli odvďačiť Košičanom tak, že ustanovujúci Republikový snem strany SKOK! bude v tomto meste. 

Miškov spolu so štyrmi poslancami NR SR Jozefom Kollárom, Danielom Krajcerom, Jurajom Drobom a Martinom Chrenom odišli minulý rok 23. septembra z hnutia NOVA. Liberáli sa do parlamentu dostali na kandidátke SaS. Z nej vystúpili 16. apríla 2013. Vtedy zo SaS vystúpilo päť poslancov NR SR a približne 75 členov. Následne oznámili, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá mala fungovať ako občianske združenie. Piati poslanci následne 25. mája vstúpili do hnutia NOVA Daniela Lipšica, kde vytvorili Liberálnu frakciu. Tá zanikla vlani v júni na návrh Lipšica. Droba sa v januári vrátil naspäť do SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu