Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nástupca Zvolenskej o kauze CT: Pseudokauza, bol to obyčajný biznis!

Zuzana Zvolenská a Viliam Čislák
Zuzana Zvolenská a Viliam Čislák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predražené piešťanské CT bola pseudokauza. Odstúpenie ministerky Zuzany Zvolenskej z funkcie bolo zbytočné. Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). Nákup označil za "obyčajný biznis". To, že pre kauzu odstúpili z funkcií ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, predseda parlamentu Pavol Paška a o posty prišli aj ďalší, ešte podľa Čisláka neznamená, že sú vinní.

"To, že niekto odstúpil, neznamená, že niečo zavinil. Vyšetruje to polícia, Generálna prokuratúra, ale ešte nemáme výsledky od týchto orgánov," povedal Čislák. CT prístroj podľa jeho slov predával výrobca sprostredkovateľovi a potom nemocnici. "Čiže tam nebolo žiadne nabalenie vymyslených peňazí. Podľa mňa je to pseudokauza. Tam sa nenašiel rozdiel nejakých 50 percent," tvrdí minister.

"Nebol to len tak nejaký biznis. Keby sa nič nestalo, nemusela odstupovať bývalá predsedníčka dozornej rady a podpredsedníčka parlamentu (Renáta Zmajkovičová, pozn. TASR). Bola to kauza ako Brno," oponoval exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Zdôraznil, že v súkromnej nemocnici kúpili "cétečko" lacnejšie. Či bol nákup "zlodejina", má povedať prokuratúra.

Čislák pripustil, že pri kauze piešťanského CT došlo k chybe v komunikácii medzi ministerstvom zdravotníctva a správnych rád v nemocniciach. Rezort tak nevedel podľa neho dosť skoro, že sa môže niečo v nemocnici diať. To by sa podľa Čisláka už nemuselo opakovať. Očakáva, že po personálnych zmenách v správnych radách sa zintenzívni komunikácia.

Minister Čislák tiež naznačil, že jeho rezort nemôže za to, že sa do tendrov nehlási veľa uchádzačov. Podľa Uhliarika by to mohla riešiť zmena systému. Zavedenie centrálnej obstarávacej jednotky. Minister Čislák pripomenul, že prebieha zbieranie informácií, na základe ktorého by rezort mal vedieť, kde sa nakupuje najlacnejšie. "Aby sme takýmto spôsobom aj centrálne cez ministerstvo nakupovali," reagoval Čislák.

Uhliarik tiež povedal, že štát nerieši veľkú korupciu v zdravotníctve, za ktorou stoja veľké ryby. Lekári, ktorí mali zobrať tisícové úplatky, dary či fľašu koňaku sú podľa neho len špička ľadovca. Súhlasí s názorom, že korupcia je integrálnou súčasťou slovenského zdravotníctva. "Žiaľ, stáva sa to. Ale od 90. rokov je to lepšie. Je stále viac a viac lekárov, pre ktorých je to neprijateľné," poznamenal. Ocenil existenciu protikorupčnej linky.

Od roku 2011 do decembra 2014 prišlo podľa ministra na túto linku 12 podnetov, z toho osem postúpil rezort polícii. Čislákovi sa to číslo zdá nízke. Vyzval ľudí, aby podnety hlásili. Ministerstvo si však nevedie evidenciu toho, ako dopadli doterajšie nahlásené podnety. Čislák odmieta názor, že ho to nezaujíma a že protikorupčná linka je len formalita.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu