Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Prvé predvolebné prekvapenie, formuje sa nová koalícia: Do volieb pôjdu spolu tieto strany!

(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Parlamentné voľby sa už blížia a zrejme sa dočkáme jedného veľkého prekvapenia. Na spoločnú volebnú kandidátku podľa našich informácií idú strany - SAS, NOVA a OĽANO. Už je to hotová vec, len treba doladiť detaily.

Tri strany spája najmä organizácia protestov po škandáloch v zdravotníctve a spoločná iniciatíva pri predkladaní zákonov v parlamente. Podľa našich informácií sa strany SAS, NOVA a OĽANO idú na spoločnú kandidátku. „Už je všetko dohodnuté a padlo definitívne rozhodnutie. Už len treba doriešiť rozhodnutie, kto bude na ktorom kandidátnom mieste,“ povedal nám náš zdroj, ktorý nechce byť menovaný.

Oslovili sme aj predstaviteľov týchto strán. Oficiálne tvrdia, že voľby sú ešte ďaleko,Šéf SAS Richard Sulík to neodmieta. „Predvolebná koalícia je jednou z viacerých možností, avšak nie jediná.“ Igor Matovič by uvítal každú alternatívu, ktorá by vytlačila od vládneho koryta súčasný Smer. Za koaličného partnera by bral tak konzervatívca ako aj liberála. „Nešlo by ani tak o nezhody o registrovaných partnerstvách, ale o to, či konečne vytlačíme súčasnú vládu,“ povedal pre Topky predseda Obyčajných ľudí.

Kolega Viskupič chce najprv uzavrieť vlastnú kandidátku a pripomenul spoločné aktivity troch strán. „Najprv musíme zostaviť vlastnú kandidátku. Spolu sme predkladali niekoľko parlamentných návrhov, ako aj organizovali protesty, ale zatiaľ som sa o tomto návrhu s nikým nebavil,“ odpovedal nám.

Ani Daniel Lipšic koalíciu neodmietol, ale podľa neho je predčasné riešiť parlamentné voľby. „Už som sa k tomu vyjadroval. Je to úplne predčasná téma, ktorou sa teraz nezaoberáme. Kandidátku budeme uzatvárať v zákonných termínoch pred konaním volieb.“

Veľkým otáznikom by bolo skĺbenie niektorých liberálov a tvrdých konzervatívcov. Išlo by o mačkopsa, na jednej kandidátke by sa totiž ocitol Štefan Kuffa z Oľano s Romanou Schlesinger zo SAS.

Motívom spojenie môžu byť aj volebné percentá. Veľa politických strán bude bojovať vo voľbách o parlamentné prežitie, oscilujú totiž okolo kľúčovej 5 percentnej hranice. V prípade, že by tieto strany išli na spoločnú kandidátku, teda v trojkoalícii, stačilo by im len 7 percent. Podľa posledného telefonickému prieskumu Polisu by ich v najhoršom scenári mohlo až šesť ostať mimo parlamentu. A práve preto už teraz hľadajú politici cestičky, ako prekročiť túto hranicu. OĽaNO by volilo podľa posledného prieskumu 6,7 percenta ľudí. Oveľa horšie by dopadla Sulíkova SaS so 4,2 percentami. NOVA  by mala ešte menej 3,1 %.

Prvýkrát o možnosti koalície informoval v januári denník Plus jeden deň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu