Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Väčšina štátov EÚ sa bojí, tvrdí Fedor: Fico hostí podporovateľov ruskej agresie!

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vo väčšine štátov EÚ panujú podľa poslanca Národnej rady SR Martina Fedora veľké obavy z agresívnych zámerov Ruska. Ako povedal dnes, čelní predstavitelia členských krajín sú presvedčení, že čelia organizovanej podvratnej propagande ako súčasti hybridnej vojny.

„Slovenský premiér však v Košiciach hostí otvorených podporovateľov ruskej agresie a označuje to za mierovú konferenciu,“ upozorňuje poslanec a vedúci stálej pracovnej skupiny strany Sieť pre vnútornú bezpečnosť Martin Fedor. Ten sa dnes v lotyšskej Rige zúčastňuje na Medziparlamentnej konferencii o spoločnej zahraničnej bezpečnostnej politike a spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike. „Aj v Rige je jednou z najdôležitejších tém tzv. hybridná vojna, ktorej sa na Slovensku takmer vôbec nevenujeme. Pritom aj u nás prebieha organizovaná, štvavá propaganda, ktorá je jedným z dôležitých prvkov prebiehajúcej hybridnej vojny u nášho suseda. Skôr to vyzerá tak, že nástrojom tejto je aj Ficova „mierová konferencia“ v Košiciach,“ vyhlásil Fedor. 

Podľa člena Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Martina Fedora by mal predseda vlády namiesto stretnutia s podporovateľmi ruskej agresie, ako je napríklad pán Matthias Platzeck z Nemecka, radšej zdôrazňovať záujmy Slovenskej republiky. „Medzi ne patria princípy, ktoré sú podrývané masívnou propagandou a tými sú územná celistvosť, zvrchovanosť ako aj právo štátov na samostatné rozhodovanie o svojom osude. Mal by si položiť otázku, ako je Slovensko pripravené na hybridnú vojnu, ako chce čeliť nebývalej propagande proti nám a našim spojencom, ako zabezpečíme bezpečnosť v prípade kybernetického útoku. Toto je povinnosťou vlády, chrániť Slovensko a našich občanov,“ upozornil. 

Štáty našich spojencov z NATO a EÚ upravujú podľa Fedora svoje obranné plány a berú do úvahy, že v prípade hybridnej vojny, sú napríklad operácie v informačnom priestore oveľa dôležitejšie ako priame vojenské akcie. „Centrá excelentnosti v pobaltských krajinách na ochranu kyberbezpečnosti v Estónsku, energetickej bezpečnosti v Litve alebo ochrany strategických komunikácií v Lotyšsku sú dôležité pri prevencii nevojenských rizík a sú na prospech všetkých krajín aliancie. Na druhej strane Slovensko doteraz nemá aktualizovanú ani len bezpečnostnú stratégiu a stratégia kyberbezpečnosti, ktorá je v pripomienkovom konaní, je príliš všeobecná. Tomuto by mala vláda a jej predseda urýchlene venovať pozornosť a nerobiť propagandu podporovateľom Ruska, ktorí majú len vlastné ekonomické alebo iné zámery,“ zdôraznil Fedor. 

Konferencia Cesty k mieru - Občiansky dialóg v znamení dohody Minsk II, ktorá sa koná dnes a v sobotu v Košiciach, vznikla z iniciatívy Nemecko-ruského fóra a Nemecko-ukrajinského fóra v spolupráci s inštitútom ASA. Konferencia sa koná pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý pre chorobu svoj dnešný program zrušil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu