Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KDH chce ďalšie zmeny v dôchodkoch: Akú novelu pripravili?

Martin Fronc
Martin Fronc (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci za KDH Monika Gibalová, Martin Fronc a Marián Kvasnička predložili do parlamentu návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorou chcú odstrániť rozdielny prístup pri priznávaní nároku na vdovský a vdovecký dôchodok a upraviť pravidlá výplaty týchto dôchodkov. Navrhujú, aby mala vdova nárok na výplatu vdovského dôchodku aj po roku od smrti manžela, ak je invalidná pre pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 50 % namiesto v súčasnosti platných 70 %.

Opoziční poslanci súčasne žiadajú vypustiť podmienku nároku na výplatu vdovského dôchodku aj po roku od smrti manžela pre tie vdovy, ktoré vychovali aspoň tri deti. Namiesto toho navrhujú, aby mali vdovy nárok na výplatu vdovského dôchodku aj po jednom roku od smrti manžela, ak vychovali aspoň jedno dieťa a dovŕšili vek 52 rokov. Rovnaké pravidlá by sa uplatňovali aj pri posudzovaní nároku na vyplácanie vdoveckej penzie vdovcovi. 

"Kompenzácia straty príjmu sa u postihnutej osoby po strate manžela primerane zvyšuje," uviedli poslanci za KDH k svojmu návrhu. Podľa nich je preukázateľné, že citlivosť štátu k takto postihnutej osobe nemôže determinovať sociálne inžinierstvo, ani argumentácia nepriaznivého dopadu na verejné financie. Určenie vekovej hranice 52 rokov pri vychovaní jedného dieťaťa má podľa poslancov svoj dôvod, čo potvrdzujú aj štatistické údaje upozorňujúce na kategóriu znevýhodnených uchádzačov na trhu práce. 

"Ak zákonodarca v roku 2006, tri roky po účinnosti zákona o sociálnom poistení, rozšíril podmienky nároku na výplatu vdovského dôchodku na dve kategórie vdov (ak vdova vychovala aspoň tri deti, alebo dovŕšila vek 52 rokov a vychovala aspoň dve deti) a mal v úmysle kompenzovať stratu príjmu pre vdovy, pravdepodobne balansoval medzi fiškálnymi možnosťami a akceptáciou priemernej solidarity s pozostalou manželkou alebo manželom," uviedli poslanci za KDH.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu