Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Flek pani Kotlebovej (19) kritizuje Transparency International: Miesta bez výberových konaní!

Marian Kotleba (37) a Frederika Pospíšilová (19)
Marian Kotleba (37) a Frederika Pospíšilová (19) (Zdroj: Rodobrana)

BRATISLAVA - Rodinkárstvo v banskobystrickej župe u predsedu Mariana Kotlebu postavilo zo stoličiek Transparency International Slovensko. Župan nedávno obsadil pracovnú pozíciu na poste referenta pre oznamovanie protispoločenskej činnosti v Banskobystrickej regionálnej správe ciest, a.s., ktorú spravuje samospráva, svojou mladučkou manželkou Frederikou. Na mieste stojí otázka, či spĺňa požiadavky na pracovnú pozíciu a či všetko s jej prijatím bolo v poriadku.

"Po zvolení nového župana Mariana Kotlebu badáme znepokojivý trend, kedy na úrade samosprávneho kraja i v jeho organizáciách dochádza k množstvu personálnych zmien bez výberových konaní. Do pracovných pozícií, a to aj manažérskych, sú priamo obsadzovaní ľudia blízki županovi Kotlebovi a jeho strane, často s otáznou kvalifikáciou," povedal Michal Piško programový koordinátor Transparency International Slovensko.

Transparency International Slovensko hodnotí každé dva roky transparentnosť samosprávnych krajov. V roku 2013 sa ako najotvorenejší umiestnil práve Banskobystrický kraj, i keď organizácia priznáva, že oblasť personálnej politiky aj vtedy patrila skôr medzi jeho slabšie stránky. Župa neprijímala zamestnancov na pozície referentov automaticky cez výberové konania, z výberových konaní, ktoré prebehli, zas nezverejňovala zápisnice o ich priebehu.

"Transparency International Slovensko odporúča, aby samosprávy a ich organizácie vypisovali výberové konania už na miesta referentov a ich priebeh zverejňovali na internete. Ak si verejnosť bude môcť prečítať, kto všetko sa výberového konania zúčastnil, na základe akých konkrétnych kritérií uspel a kto o jeho prijatí rozhodol, bude môcť zodpovednejšie posúdiť, či išlo o prijatie skutočne najkvalifikovanejšieho zamestnanca, alebo skôr o politickú trafiku," vysvetlil Piško a dodal, že ešte prísnejší režim by mali samosprávy zvoliť, ak sa o pracovnú pozíciu uchádza blízka osoba jej voleného predstaviteľa alebo iného zamestnanca organizácie. Na túto situáciu by mala samospráva proaktívne upozorniť a rozhodovanie výberovej komisie otvoriť aj verejnosti.

Ako sme informovali, manželka predsedu BBSK Frederika Kotlebová rod. Pospíšilová získala v polovici februára pracovnú pozíciu v Baskobystrickej regionálnej správe ciest, a.s. ako referentka pre oznamovanie protispoločenskej činnosti. Z Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja nám stanovisko neposkytli s odôvodnením, že predseda bude mať k tejto téme tlačovku vo štvrtok. Frederika sa za Mariana Kotlebu vydala minulý rok v lete. Ukončenú má strednú pedagogickú školu s maturitou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu