Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Procházka prichádza s novým návrhom: Zmena ohľadom referenda

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Sieť Radoslava Procházku chce sprísniť podmienky na vyhlásenie referenda, ale zjednodušiť podmienku jeho platnosti. Ako povedal dnes Procházka na tlačovej besede, na vypísanie referenda by mala byť potrebná petícia s 500 000 podpismi voličov, v súčasnosti je to 350 000.

Potrebné podpisy by sa však museli zozbierať do 30 dní od spustenia petície. Podpisovať petíciu by sa však dalo aj elektronicky. Pre platnosť referenda by však podľa Procházku neexistovalo žiadne kvórum. Otázka by sa však stala právne záväzná, ak by sa k nej pozitívne vyjadrilo milión voličov. To by podľa Procházku motivovalo na účasť. Procházka chce o svojich návrhoch na budúci týždeň hovoriť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Sobotňajšie referendum podľa Procházku spoločnosť obohatilo o dve skúsenosti. Prvou je schopnosť štátu zvládať zložité procesy. Upozornil, že prezident Andrej Kiska je prvou hlavou štátu, ktorá využila možnosť obrátiť sa v súvislosti s otázkami na ústavný súd. Ten zas rozhodol v primeranej lehote, čo nebýva podľa Procházku pravidlom. 

Druhou skúsenosťou je podľa predsedu Siete vedenie celonárodnej konverzácie. „Nezvládli sme ju zle, ale nie dokonale. Sme úplne normálny národ. To, že sa dokážeme sporiť, znamená, že nám ešte záleží jeden na druhom. Konverzácia je ventil, ktorý vypúšťa paru. Ak by sme si nedopriali spory, tak sa zadusíme vzájomným mlčaním,“ vyhlásil Procházka, podľa ktorého referendum môže mať katarzný účinok. 

Podľa Procházku je nevhodné, ak sa predstavitelia strán vysmievajú ľuďom. Je pre neho neprijateľné, ak sa vysmievajú tí, čo žijú z daní aj tých 950 000 ľudí, ktorí prišli hlasovať. „Každý jeden daňovník si zaslúži rešpekt,“ zdôraznil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu