Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sulík chce v europarlamente bojovať proti korupcii: Sú to prvotriedné svinstvá!

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bojovať proti korupcii chce v Európskom parlamente počas ďalšieho roka europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

"To je jeden z top troch problémov – korupcia. A tá je najmä v eurofondoch, lebo sa k tomu všetci stavajú tak, že nám to spadlo z neba, tak čo sa rozčuľujete, keď sa z toho niečo uleje. Pričom sú to prvotriedne svinstvá," povedal Sulík. Predseda SaS chce proti korupcii bojovať predovšetkým prostredníctvom Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), konkrétne podávaním podnetov na podozrenia z rozkrádania eurofondov na Slovensku a ich dôsledným sledovaním.

"Teraz aktuálne, nemocnica Košice, urgentný príjem. Boli tam nahrávky, vyšetrovateľ to posunul ďalej a špeciálny prokurátor to zastavil. Z nahrávok bolo úplne zrejmé, že sa dohadovali na cene, čo je zakázané. Tak dobre, ak si pán Kováčik povedal, že nie je dôvod vyšetrovať, uvidíme, čo na to povedia ľudia z OLAF. Tomu sa venovať budú musieť, lebo u nás sa vyšetrovanie skončilo a takýchto prípadov je dosť," priblížil Sulík. 

Na európsky protikorupčný úrad zatiaľ Sulík podal do 10 podnetov. "Z toho niektoré už boli vybavené. V štyroch prípadoch posunul OLAF veci národným vyšetrovacím orgánom, v troch prípadoch došlo k policajným raziám v dotknutých firmách, o tom budem čoskoro informovať. Mám pripravené ďalšie podnety, na jar sa chcem stretnúť so šéfom OLAF. Tu je veľmi vhodné, že som členom europarlamentného výboru, ktorý sa volá kontrola rozpočtu a tam spadá aj dohľad nad európskym protikorupčným úradom," konštatoval Sulík. 

Pozíciu eroposlanca považuje Sulík za zaujímavú z viacerých pohľadov. "Napríklad, keď chcete niečo dosiahnuť na európskej úrovni, je rozdiel, či sa niekde pýta alebo domáha stretnutia európsky poslanec alebo poslanec národného parlamentu. Toto je dobré a myslím, že to pomôže aj SaS," uzavrel Sulík. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu