Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarič tvrdí, že opozícia rozbieha hru: Chceli by, aby sa poslanci Smeru vzdali mandátov?

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opoziční politici, ktorí organizujú posledný mesiac mítingy, sa podľa podpredsedu Smeru-SD Mareka Maďariča boja parlamentných volieb. Ako povedal v rozhovore, títo opoziční politici hľadajú spôsob ako sa dostať k moci mimo volieb, teda mimo toho, čo je v demokraciách obvyklé.

„Politici môžu v demokracii moc stratiť, keď stratia väčšinu. Teraz títo politici majú pocit, že prichádza príležitosť, že to nejako zvrátia. Je to nebezpečný precedens. Vládnuť by sa malo na základe výsledkov volieb,“ zdôraznil. Ak niekto chce zavedený a fungujúci systém zmeniť a zrútiť cez opozičné mítingy, musí ponúknuť podľa Maďariča aj alternatívu. „Ak niekto urobí míting, na ktorom sú heslá typu „Fico odstúp“, to znamená, že hovoria o odchode súčasnej vlády pod tlakom mítingu. Asi chcú začať vládnuť oni. Ale ako chcú vládnuť? Akým spôsobom chce prevziať moc v štáte menšina?“ pýta sa podpredseda Smeru.

Bratislavské a košické mítingy nie sú podľa Maďariča čisto spontánny prejav ľudí, aj keď v ich reakcii je veľa spontánnosti. Ako povedal, Smer bol aj v prvej vláde konfrontovaný s protestmi, ale toto je niečo iné. „Teraz sa postavili štyria – piati opoziční politici, zhodou okolností s výnimkou jedného takí, ktorí nie sú ani úspešní a teda nemajú veľkú nádej, že by sa dostali do parlamentu. A oni pod pláštikom ulice organizujú politické mítingy. Pri všetkej úcte k tým ľuďom, tie akcie zvolávajú a organizujú politici,“ upozornil. Mítingy podľa neho organizuje opozícia. 

Smer sa podľa Maďariča nebojí opozičných mítingov, ani opozičných politikov, ktorí chcú vytvoriť dojem, že za nimi stojí celý národ. „Protesty v demokracii sú nielen bežné, ale aj užitočné. Nikto by ich nemal znevažovať. Protestujúci ľudia si však musia byť vedomí, či sa zúčastňujú na mítingu, ktorý organizuje opozičná strana, alebo strany,“ povedal. Vtedy sú tam totiž podľa neho nielen za seba, ale sú tam ako potenciálni sympatizanti týchto strán. „Je to iné, ako sa zúčastniť na mítingu, ktorý by zorganizovali osobnosti. Opoziční politici rozbiehajú nejakú hru. Politik má ale väčšiu zodpovednosť v tom, že keď niečo robí, musí domyslieť nejakú koncovku. Ak robí míting, aby odstúpil premiér, mal by poznať, čo nastane potom, keď premiér odstúpi. Neviem, či majú Lipšic, Matovič, Hlina odpoveď na to, čo by bolo potom. Smer má 83 poslancov, väčšinu v parlamente. Čo by bolo ďalej? Chceli by, aby sa poslanci Smeru vzdali mandátov? Toto je nelogické,“ vyhlásil. 

Premiér Robert Fico podľa Maďariča výrokom o demisii rukavicu teoreticky zdvihol a snažil sa povedať, či si uvedomujú tí, ktorí to hovoria, ak by sa to stalo, čo bude. „Aké to bude mať následky pre Slovensko. Kto by vládol. Aký program by realizoval. Mítingy vznikli s nejakým zameraním. V tej téme sa udiali zásadné veci. Odstúpila ministerka, podpredsedníčka parlamentu, odstúpil predseda parlamentu. Začalo sa vyšetrovanie. Minister zdravotníctva oznámil, že príde s novým systémom obsadzovania dozorných a správnych rád v nemocniciach, kde má štát kontrolu. Problém sa teda rieši. To nie je tak, že Smer neodpovedá. Nevidím dôvod na predčasné voľby v tejto chvíli,“ konštatoval. Bolo by to podľa neho nezodpovedné a nelogické. „Je demokraticky zvolená väčšina. Nie sme v situácii rozbrojov koaličnej vlády, keď nevieme, či prejdú zákony. Väčšina dnes Slovensku dáva veľkú stabilitu. Je otázka, či len preto, že sa nevedia Lipšic, Hlina a spol. zmieriť s tým, že sú v opozícii a že sa asi ani nedostanú po voľbách 2016 do parlamentu, aby padla vláda, ktorá na veľmi slušnej úrovni vykonáva svoj mandát,“ vyhlásil podpredseda Smeru. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu