Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kaník chce, aby odídenci vrátili poslanecké mandáty: Politológ by toto riešenie privítal

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS chce, aby poslanci, ktorí stranu opustili, vrátili poslanecké mandáty.

"Bolo by morálne uvoľniť priestor tým, ktorí chcú naďalej pôsobiť v SDKÚ-DS a chcú jej hodnoty a program posúvať ďalej," vyhlásil dnes Kaník. O tom, či strana bude žiadať vrátenie mandátov, má rozhodnúť pondelkové (15.12.) stranícke prezídium. Vynútiť vrátanie kresiel však nemôže. Pôvodne mala SDKÚ-DS 11 poslancov, odišlo ich deväť.

Za odchodmi viacerých známych tvárí zo strany vidí Kaník individuálne záujmy, nie snahu konsolidovať stredopravú scénu. Nazdáva sa, že odídenci si hľadajú lodičky, ktoré by ich opäť previezli do parlamentu. "Nie sú to záujmy obhajoby voličov, ale individuálne záujmy," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Vyhlásil, že on nikdy nebude hľadať takéto lodičky.

Kaník nevylúčil, že by chcel viesť SDKÚ-DS do parlamentných volieb v roku 2016. Volebného lídra volia členovia a navrhujú tiež kandidátov. Všetko bude teda podľa Kaníka závisieť od nich. Poslanec zároveň tvrdí, že strana nie je len o pár členoch či o predsedovi. SDKÚ-DS má podľa neho približne 4000 členov na Slovensku. Stranu treba podľa Kaníka postaviť nanovo. Nazdáva sa, že existuje šanca na jej konsolidáciu.

Strane po odchodoch zanikol v Národnej rade SR poslanecký klub. Pôvodne mala SDKÚ-DS 11 poslanecov, dnes ich má len dvoch, Kaníka a Pavla Freša. Má dvoch europoslancov Ivana Štefanca a Eduarda Kukana. 

Baránek by privítal, keby sa odídenci vzdali mandátu

Poslanci, ktorí odišli zo strany, by mali poskytnúť mandát strane, za ktorú kandidovali, vyjadril sa politológ Ján Baránek. "Nechcem povedať, že je to podvod na voličoch, ale je to nepoctivé," tvrdí Baránek.

Podľa Baránka je odchod poslancov zo strán a ich ďalšie pôsobenie v parlamente večný problém. "Ja by som privítal, keby ten mandát zložili, ale nerobia nič nezákonné. My máme politickú kultúru takto nastavenú," dodal Baránek. Hoci na Slovensku občania v parlamentných voľbách volia strany, a nie osobnosti, podľa Ústavy Slovenskej republiky nemôže nikto donútiť poslancov odísť z Národnej rady SR. Aby sa tento problém vyriešil legislatívne, podľa Baránka by bolo treba zmeniť ústavu. "To by ale neprešlo." 

Dnes odišli z SDKÚ-DS ďalší traja poslanci - Jozef Mikuš, Eugen Jurzyca a Viliam Novotný. Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) navrhne, aby k vráteniu mandátov odídencov vyzvalo pondelkové prezídium SDKÚ-DS. „Ak niekto nechce pôsobiť v SDKÚ-DS, bolo by morálne, aby prenechal miesto ľuďom, ktorí chcú presadzovať idey strany,“ vysvetlil Kaník. Podľa Baránka však má Kaníkov návrh len deklaratívnu rovinu a nemyslí si, že poslanci sa mandátu vzdajú. SDKÚ-DS po odchode trojice poslancov zostávajú v NR SR len dvaja, predseda strany Pavol Frešo a Ľudovít Kaník. Pred rokom v decembri opustila SDKÚ-DS trojica poslancov Lucia Žitňanská, ktorá je dnes v strane Most-Híd, Miroslav Beblavý, ktorý pôsobí v Sieti a Magda Vášáryová. Tento rok pred letom odišli z SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. V novembri zo strany vystúpil Martin Fedor. 

Z SDKÚ odišli aj mestskí poslanci Uhler a Jenčík 

Medzi odídencov z SDKÚ-DS sa zaradili aj dvaja poslanci, ktorí sedia v bratislavskom mestskom parlamente. Zo strany odišli Jozef Uhler a Radovan Jenčík. Obaja uvažujú, že vstúpia do Siete, potvrdil dnes Uhler.

"SDKÚ-DS už nemá podľa môjho názoru žiadnu perspektívu a nie som jediný, kto je o tom presvedčený," odôvodnil svoj odchod zo strany Uhler. "Strana bola v podstate ukradnutá a stratila akékoľvek svoje hodnoty, pre ktoré kedysi vznikla," podotkol.

V bratislavskom zastupiteľstve tak zostávajú zo 45 poslancov už iba traja takí, ktorí sú stále členmi SDKÚ, a to Milan Černý, Ján Buocik a Juraj Káčer. Uhler sa stal v mestskom parlamente, ktoré malo vo štvrtok (11. 12.) ustanovujúce zasadnutie, predsedom 12-členného klubu. Ten je zložený z členov SDKÚ, Sieť a nezávislých. "Aj pri skladaní sľubu som oznámil viacerým členom, že dnes som síce v SDKÚ, ale zajtra to tak byť nemusí. Povedal som, že mám úvahy týmto smerom, aby ich to potom neprekvapilo. Vzali to vopred na vedomie," uviedol Uhler.

Členmi klubu, ktorý chce svoj definitívny názov povedať v januári, sú Ján Buocik, Milan Černý, Radovan Jenčík, Juraj Káčer, Pavol Bulla, Milan Jambor, Zdenka Zaťovičová, Oliver Kríž, Ján Mrva, Tomáš Korček a Lucia Štasselová, ktorá je jeho podpredsedníčkou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu