Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Amerického veľvyslanca potešili masové protesty na Slovensku: Dozrel čas na rozhodujúce kroky!

Theodore Sedgwick
Theodore Sedgwick (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Korupcia je celosvetový problém a je problémom aj tu na Slovensku. Uviedol to vo vyhlásení k dnešnému Medzinárodnému dňu boja proti korupcii veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick. Podľa neho sme na Slovensku svedkami prijímania niektorých opatrení, je však potrebné urobiť oveľa viac.

Veľvyslanec pripomenul, že Slovensko vylepšilo svoje hodnotenie v indexe vnímania korupcie podľa Transparency International, hoci v EÚ je naďalej šieste od konca. "Oceňujeme tiež nedávne reformy slovenskej vlády, vrátane prijatia nového zákona na ochranu oznamovateľov korupcie. Táto nová právna úprava je však len časťou riešenia. Skorumpovaní úradníci musia byť braní na zodpovednosť," zdôraznil. Ako dodal, od získania nezávislosti bolo na Slovensku odsúdených za korupciu len málo vládnych úradníkov. "Pokiaľ takýmto jednotlivcom ponecháme voľné pole pôsobnosti, korupcia bude pretrvávať a podkopávať dôveru verejnosti k vláde a jej inštitúciám," dodal Sedgwick.

Podľa jeho slov ho nadchol pohľad na tisíce slovenských občanov, ktorí vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s korupciou. "Je jasné, že ľudia na Slovensku majú už dosť korupcie a od svojich politických lídrov očakávajú viac. Dúfame, že politickí lídri budú brať túto nespokojnosť vážne a budú sa snažiť budovať transparentnejšie, zodpovednejšie inštitúcie, ústretové k potrebám svojich občanov," dodal s tým, že dozrel čas na rozhodnejšie kroky.

Podľa Sedgwicka korupcia odčerpáva prostriedky zo štátneho rozpočtu, podkopáva právny štát a dôveru občanov vo svoje vlády. "Oslabuje schopnosť vlád chrániť pred porušovaním ľudských práv, organizovaným zločinom a terorizmom a ohrozuje dokonca stabilitu celých regiónov," dodal veľvyslanec. Sedgwick pripomenul, že Európska komisia odhaduje, že korupcia stojí ekonomiku EÚ viac ako 160 miliárd dolárov ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu