Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ROZHOVOR Šéf strany SKOK Miškov: Vážim si prácu robotníkov, na farme celebrity nelovíme!

BRATISLAVA - Strana Smer Roberta Fica mala jedinečnú šancu pomôcť ľuďom, no prepásla ju a už sa nikdy nemusí zopakovať. Slovensko potrebuje radikálne zmeny aj preto nazvali sa kolegami novú stranu SKOK (Slovenská občianska koalícia. Juraj Miškov prijal našu žiadosť o rozhovor a odpovedá o tom, aké sú jej ciele a kto ju bude financovať. Dokonca sa už môže pochváliť aj viacerými osobnosťami, ktoré chcú SKOKu pomôcť.

1.       Kto bude váš volič, koho chcete osloviť?

Nepáči sa mi predstava, že by som si mal voliča vyberať a rozdeľovať ľudí na Slovensku na tých našich a tých nie našich. A vôbec, nepáči sa mi čierno-biele rozdeľovanie ľudí, vytváranie napätia v spoločnosti, polarizácia. Uchádzam sa o priazeň všetkých ľudí, ktorí statočne žijú svoje osobné príbehy a ktorí tak, ako ja veria, že sa tu na Slovensku môžeme mať lepšie. A tým, ktorí chcú sami niečo pre zlepšenie Slovenska urobiť, poskytneme priestor, aby sa mohli realizovať. Týmto ľuďom sa chcem aj takto priamo prihovoriť: “Nehejtuj v diskusiách, ale staň sa Ty sám tou zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete. Napíš nám, pridaj sa, ponúkam Ti možnosť zmeniť svet.” Ak každý z nás preberie svoj diel zodpovednosti, môžeme spoločne urobiť Slovensko lepším miestom na život.

2.      Prečo by mal človek voliť práve Vašu stranu?

Možno vás to prekvapí, ale nechcem aby ľudia volili SKOK! kvôli mne. Nechcem byť žiadnym gazdom pravice ani samozvaným mesiášom. O mňa teraz vôbec nejde. Chcem, aby to urobili kvôli sebe. Kvôli svojim deťom, priateľom, susedom, známym i neznámym. Chcem zmeniť našu krajinu, zlepšiť život na Slovensku, chcem aby tu všetci boli spokojní a šťastní. Ja som si väčšinu svojich úspechov a snov už v živote naplnil, ale chcem, aby sa sny splnili aj tým, ktorí zatiaľ nemali v živote toľko šťastia ako ja. Viem, že sám im všetkým pomôcť nedokážem - preto som sa rozhodol založiť SKOK! a prizvať ďalších úspešných ľudí, odborníkov, aby sme ľuďom pomohli spoločne. Chcem byť predĺženou rukou všetkých občiansky aktívnych ľudí a tých, ktorým záleží na tom, aby sa veci menili a zlepšovali. Veríme tomu, že ľudia na Slovensku sú usilovní, pracovití a tvoriví, keď dokážu vyrobiť lietajúce auto, dokážu zmeniť aj bežné veci, aby fungovali lepšie. A to, že práve takýchto ľudí SKOK! zapája, je ďalším dôvodom, prečo nás voliť.

3.      Čo znamená skratka SKOK? Čo má symbolizovať názov? Ako vznikol?

Vznikol z názvu Slovenská občianska koalícia. Vyjadruje náš pohľad na svet. Hovorí o tom, že Slovensko je OK, že my Slováci sme OK. Zároveň je synonymom slova reforma. Bude predstavovať náhlu zásadnú zmenu-k lepšiemu.

4.      Máte už ulovené verejnosti známe mená?

Pridalo sa k nám už niekoľko významných osobností, ktoré sú známe vo svojej profesii alebo v úzkom kruhu vo svojom regióne, kde dokázali presadiť dobré veci. Som veľmi rád, že mnohí skvelí odborníci sa rozhodli pridať k nám, ako napríklad profesor Karol Achymský zo Žilinskej univerzity, či podieľať sa príprave programu - ako napríklad bývalý rektor Ekonomickej univerzity v oblasti školstva, profesor Juraj Stern, či známy bývalý tréner hokejovej reprezentácie Ján Filc, ktorý nám bude pomáhať v oblasti koncepcie rozvoja športu. Každý z ľudí, ktorých sme predstavili na úvodnej tlačovej besede, je však osobnosť so silným príbehom, hoci možno zatiaľ nie celoštátne známa.

5.      Neuvažujete o nejakej mediálnej známej tvári, ktorá by Vám pomohla?

Nelovíme celebrity z Farmy :)

6.     Tvrdíte, že máte odborný tím, z koho pozostáva? Na konrkétne oblasti?Máte aj pozície tzv. tienových ministrov? Kto je na ktorom poste?

Nechajte nám trocha času. Teraz sa sústreďujeme na zbieranie podpisov, ale postupne predstavíme aj odborníkov na jednotlivé programové oblasti.

7.      Aké sú piliere Vášho programu?

Silná ekonomika a Dobre spravovaný štát. Odrážajú najväčšie problémy, ktoré ľudí na Slovensku trápia. Oba piliere sú zodpovedné za šťastie a kvalitu života ľudí. Predstavíme spôsoby, ako znížiť životné náklady Slovákov bez toho, aby sme vytvárali nezodpovedné dlhy pre budúce generácie. V minulých rokoch ľudia cez krízu veľa šetrili, ale štát neustále rástol. A je už načase, a je aj zodpovedné, vrátiť z toho ľuďom čosi naspäť. Práve to, že takzvaní pravicoví politici zabudli na voličov a na to, čo ich trápi, považujem za kľúčový dôvod neúspechu strán mimo strany Roberta Fica. Pod silnejšou ekonomikou ale chápeme aj zameranie sa na najdôležitejšie oblasti pre dlhodobú kvalitu života u nás: školstvo a podporu vedy a inovácií.

8.      Vymenujte konkrétne kroky v ekonomickej oblasti, ktoré chcete presadiť?

Nechcem predbiehať a prezradiť priveľa detailov v čase, keď sme len na samotnom začiatku. Mám veľmi jasnú predstavu a už som pomenoval niektoré kľúčové oblasti – zvýšenie životnej úrovne ľudí, ale aj dlhodobé a zásadné reformy v oblastiach, kde Slovensko zaostáva – kvalita školstva, fungovanie zdravotnej starostlivosti. Slovensko potrebuje odpolitizovať štátnu a verejnú správu, zaviesť otvorené vládnutie. Špeciálnou kapitolou bude oblasť ochrany a kvality životného prostredia. A v neposlednom rade budeme presadzovať väčší priestor pre občiansku spoločnosť. Vo svetle aktuálnych udalostí osobne, z hľadiska akéhosi „svedomia“ krajiny a pre odstránenie závislosti jedného na druhom považujem za dôležitú aj odluku cirkvi od štátu. A v rámci zmeny volebného systému aj reformu financovania politických strán. Prečo by mali ľudia stranám platiť ich billboardy?

9.      Kde chcete hodnotovo alebo ideovo ukotviť Vašu stranu?

SKOK! bude stredovou občiansko-liberálnou stranou. Občiansky princíp je na rozdiel od etnického či náboženského univerzálny a platí rovnako pre všetkých, ktorí na Slovensku žijú. A liberálny preto, lebo hodnoty ako sloboda, tolerancia, dôvera, ale aj solidarita a rovnosť šancí považujeme za najdôležitejšie pre správne fungovanie spoločnosti.

10.  Chcete zmeniť Slovensko, čo je podľa vás momentálne najhoršie? Aká oblasť podľa vás funguje zle a cítia to hlavne ľudia?

Ľudia cítia nespravodlivosť a nežije sa im oveľa lepšie ako pred pár rokmi. Štát robí veľa vecí, do ktorých ho v skutočnosti nič nie je, a zlyháva pri plnení najzákladnejších funkcií.

11.   Strane SaS, v ktorej ste boli je vnímaná ako strana podnikateľov, Ako sa chcete vyhnúť podobným prívlastkom, resp. čím chcete osloviť napr. aj robotníka z regiónu, kde zarába mesačne 300-400 eur.

Vážim si prácu robotníkov, rovnako ako prácu každého iného človeka. Oba piliere nášho programu nie sú zamerané len na nejakú vyvolenú skupinu ľudí. Silná ekonomika, aj dobre spravovaný štát, sú na prospech všetkých. Prečo by mal robotník, ktorý zarába 300 - 400 eur, dostávať horšie verejné služby, ako ktokoľvek iný?

12.   Čo chcete priniesť do pravicového politického spektra nové?

Pravica potrebuje znovu získať dôveryhodnosť. Základnými ingredienciami dôvery sú integrita - čiže slová a skutky nemôžu byť vo vzájomnom rozpore - a kompetencia, odbornosť. Obe tieto zložky pravica stratila. Preto sa dnes nachádza tam, kde je.

13.   Verejnosť je unavená z trieštenia pravice, nemyslíte. Prečo sa nedokážu pravičiari dohodnúť?

Pravica prechádza veľkou transformáciou a preto sa dnes viac zaoberá sama sebou ako tým, čo trápi ľudí.

14.  S ktorými stranami chcete ísť do prípadnej koalície?

So stranami, ktoré nám budú programovo blízke a budú schopné spolupracovať.

15.  S ktorou pravicovou stranou si neviete predstaviť spoluprácu?

S pravicovými, ale i ľavicovými extrémistickými stranami.

16.  Čo by ste robili inak ako Smer, keby ste boli vo vláde?

Nekradli a robili reformy. Smer mal úžasnú príležitosť – ako nikto iný v histórii Slovenska – s väčšinou v parlamente prijať zásadné reformy a zmeny, ktoré by zlepšili život ľudí. No trestuhodne túto šancu premrhal. A toto je, okrem výrazného klientelizmu a korupcie tejto vlády, podľa mňa najväčším zlyhaním Roberta Fica i strany Smer – mohli tak zlepšiť Slovensko, mali všetko, čo k tomu potrebovali, no neurobili to. Neviem, či niekedy v budúcnosti sa ešte naskytne nejakej strane taká príležitosť.

 17. Ako chcete financovať novú stranu?

Do volieb budem stranu financovať sám. Zarobil som dosť peňazí z podnikania. Nenarodil som sa so zlatou lyžičkou v ústach. Keď som začínal predal som svoje prvé auto, aby som mohol založiť firmu, z ktorej sa za 17 rokov stala jednotka na slovenskom trhu vo svojej branži. Mal som viacero úspešných projektov, zamestnával som stovky ľudí. Bez dotácií, bez štátnych zákaziek. Dnes cítim záväzok voči spoločnosti a krajine, ktorá mi umožnila dosiahnuť vlastný úspech – a chcem jej to vrátiť. A to aj tak, že vytvorím stranu, ktorá bude priestorom pre tých najlepších na Slovensku, a tento priestor zaplatím. Transparentne, z peňazí, ktoré som riadne zarobil a zdanil.

18.  Ako sa strana SKOK postaví k otázkam referenda, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu?

V manifeste strany SKOK, ktorý je našim základným dokumentom, hovoríme, že chceme prosperujúci štát, ktorý riadne plní svoje úlohy a povinnosti, a pritom sa nemieša ľuďom do života. Štát, na ktorý sa občan v čase núdze môže spoľahnúť, ale ktorý zároveň nechá každého hľadať vlastnú cestu za svojim šťastím. Presne podľa toho sa postavíme aj k referendu. Voliť v referende je vyjadrením postoja každého človeka, ale rovnakým vyjadrením je aj neúčasť na referende. Ja sa referenda, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu nezúčastním, pretože mu vôbec nerozumiem. Ako zlepší život ľuďom na Slovensku?

19.   Parlamentné voľby sú tu o rok a pol, koľko si trúfnete mať percent?

Snívam sen o krajine šťastných ľudí a sen sa nedá zmerať číslami. Chcem vo voľbáchzískať taký silný mandát, aby sme víziu o šťastnej krajine mohli uskutočniť.

20. Momentálne je témou číslo jedna v zahraničnej politike aj kríza na Ukrajine. Myslíte si, že postoj Slovenska by mal byť viac ráznejší?

Slovensko je historicky akýmsi mostom medzi Východom a Západom. Vstupom do EÚ sme sa však prihlásili k civilizovanej západnej demokracii. Preto by sme do sveta nemali vysielať rozporuplné a nejasné signály. Naše miesto je jednoznačne v Európe, nie je v Rusku.

21. Ako vnímate problémy, ktoré Slovesko trápia. Justícia, korupcia, nezamestnanosť?

Program v pilieroch Silná ekonomika a Dobre spravovaný štát navrhne efektívne spôsoby ako si poradiť aj týmito, zdanlivo neriešiteľnými, problémami.

22. Ako vnímate slová Roberta Fica o demisii. Ak by ju podal, mali by vobec pravicové strany čas sa mobilizovať do volieb?

Robert Fico iba straší ľudí, potrebuje ich zneisťovať. Svojou prípadnou demisiou, či vyjadreniami o možnej vojne na Ukrajine. Pretože vystrašení, neistí ľudia hľadajú istotu a stabilitu. Jeho cieľom je vyvolávať strach. SMER dostal mandát na plné štyri roky vládnutia a v ďalších voľbách mu Slovensko vystaví účet. V tejto chvíli nie je dôvod na predčasné voľby.

23. Pripravujete aj nejakú revolučnú zmenu, niečo podobné ako bol projekt rovnej dane Ivana MIkloša?

Finalizujeme návrh reformy, ktorá “skokovo” zlepší životnú úroveň ľudí na Slovensku. A vieme ju realizovať, takpovediac, do roka a do dňa od volieb. Predstaviť by sme ju chceli niekedy začiatkom budúceho roka.

24. Na akú oblasť sa chcete zamerať najviac?

Prioritami budú ekonomika, školstvo a verejná správa.

25. Ako vnímate posledné škandály vlády? Podporuteje protesty proti korucpii? Ak nie prečo?

Ľudia sú veľmi nahnevaní. Na rozdiel od nás, poslancov v parlamente, však ľudia nemajú inú možnosť ako vyjadriť svoj hnev. Preto protestujú. Plne ich chápem a občiansky podporujem. Ja som dostal opozičný mandát v parlamente. To je moja hlavná aréna na súboj s vládnou stranou. Vyjadrujem svoje postoje, kritizujem vládne návrhy, predkladám vlastné návrhy, hlasujem. Píšem blogy, komentáre, chodím do televíznych diskusií. Keby som nemal tieto možnosti, bol by som na námestí s ľuďmi a protestoval ako každý jeden spravodlivo nahnevaný občan. Korupcia ničí našu krajinu, naše spoločné šťastie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu