Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Začínajú sa prípravy na referendum o rodine

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Začínajú sa prípravy na februárové referendum o rodine. Ministerstvo vnútra (MV) SR a Štatistický úrad SR majú do 19. decembra spoločne vypracovať metodické pokyny pre referendum. Už od začiatku roka, od 2. januára, sa začnú tlačiť potrebné materiály. Ministerstvo vnútra má zabezpečiť tlač materiálov na hlasovanie a aj ich následnú distribúciu okresným úradom do 30. januára.

Ako ďalej vyplýva z harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia referenda v roku 2015, ktorý už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním, MV SR musí tiež už do 2. januára vydať pravidlá o tom, ako postupovať pri financovaní príprav, konania a zisťovania výsledkov hlasovania v referende o ochrane rodiny.

Referendové okrsky sa majú vytvoriť do 15. decembra, vyplýva to z rozhodnutia prezidenta SR z 27. novembra o vyhlásení referenda, ktoré je uverejnené v zbierke zákonov. Prezident tiež rozhodol, že Ústredná komisia pre referendum Slovenskej republiky, obvodné komisie a okrskové komisie sa vytvoria do 7. januára. Prvé zasadanie ústrednej komisie, obvodných a okrskových komisií sa uskutoční do 14. januára. 

Z návrhu organizačno-technického zabezpečenia referenda tiež vyplýva, že referendum o ochrane rodiny, ktoré sa bude konať 7. februára budúceho roka, bude štát stáť zhruba 6,3 mil. eur. Pre ministerstvo vnútra je na prípravu referenda určených 5 134 993 eur a štatistický úrad má dostať na spracovanie hlasovania 1 197 275 eur. Rezort vnútra napríklad musí z prostriedkov pridelených na referendum zaistiť aj prácu referendových komisií všetkých stupňov, od ústrednej, cez obvodné až po okrskové.

"Ide najmä o úhradu zákonom stanovených nárokov, ako sú napríklad náhrady mzdy členom referendových komisií a odmien členom a zapisovateľom okrskových referendových komisií, úhrada a distribúcia tlače hlasovacích lístkov, hlasovacích preukazov s ochrannými prvkami, metodických a informačných materiálov, na vybavenie referendových miestností, na ochranu verejného poriadku v deň konania referenda, na výdavky spojené s prevádzkou referendových miestností a na elektronické komunikačné spojenie referendových komisií (hovorné) formou úhrady nezúčtovateľného výdavku vo výške päť eur pre referendovú komisiu," konkretizuje MV SR v materiáli. 

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny, konať by sa malo 7. februára budúceho roka. Urobil tak potom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ 

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu