Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jaromír Čižnár dáva Čentéšovi ultimátum: Prehovorí alebo...

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Jozef Čentéš by mal v krátkom čase objasniť okolnosti predchádzajúcej kandidatúry Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora SR. V dnešnom vydaní denníka Pravda ho na to vyzval samotný Čižnár. V opačnom prípade mieni prehovoriť on sám.

Čentéš by mal podľa slov Čižnára vyjasniť morálno-etickú stránku kauzy voľby generálneho prokurátora. „Bude mať nejaké vystúpenia v médiách. Tak nechávam na ňom, nech objasní okolnosti predchádzajúce mojej kandidatúre,“ uviedol Čižnár.

V lete generálny prokurátor naznačil, že príde čas, keď povie veci, ktoré pôvodne nechcel. Teraz potvrdil, že to súvisí s Čentéšom. „Seriózne mu dávam šancu, aby to objasnil. Aby som nemusel porušiť to, čo som sľúbil, že to nebudem rozprávať verejne,“ vysvetlil.

Ak Čentéš verejne neprehovorí, Čižnár podľa jeho slov vec objasní v krátkom čase. „Absolútne pravdivo,“ doplnil. Čentéš bude v nedeľu (7.12.) hosťom diskusnej relácie RTVS O päť minút 12. Na televíznej Jednotke by sa mal stretnúť s bývalým prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Čižnár prezradil, že sa s Čentéšom v minulosti dohodli, že táto vec zostane medzi nimi. Informoval tiež o tom, že mu Čentéš telefonoval v piatok (5.12.). V telefonáte mu údajne sľúbil, že sa verejne vyjadrí.

„Zanalyzujem jeho vyjadrenia, zhodnotím, či mi to postačuje na to, aby na mňa prestala byť liata špina. Ak to objasní, aby to bolo zrejmé celému národu, tak budem spokojný. Nebudem mať potrebu sa k tomu už vyjadrovať. Tým pádom bude pre mňa celá kauza uzavretá,“ doplnil.

Vystúpenie Čentéša podľa Čižnára objasní aj to, prečo s kandidatúrou na GP súhlasil až po dlhom váhaní.

Predstavitelia opozície Čižnára vyzývajú, aby dobrovoľne odstúpil z funkcie po štvrtkovom (4.12.) verdikte Ústavného súdu SR. Ten zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča z 28. decembra 2012 nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Konštatoval, že nevymenovaním za generálneho prokurátora došlo k porušeniu základných práv Čentéša.

Čižnár výzvy opozície označil za výkrik do tmy. "Moja voľba prebehla legálne, v súlade so všetkými právnymi predpismi, čo nakoniec potvrdil aj Ústavný súd. Keď niekomu začalo prekážať, že prokuratúra začína fungovať a teraz ma vyzýva na odstúpenie, tak bohužiaľ. Týmto prianiam nevyhoviem,“ vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu