Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Paška jalbkom sváru: Kaliňák o jeho rezignácii v Košiciach, Beblavý o dvoch primárnych chybách!

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák odmieta kuloárne informácie, že bol v Košiciach počas volebnej noci pre to, aby dohliadol na oznámenie odchodu vtedajšieho šéfa parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) zo svojej pozície.

Paška svoju rezignáciu verejne oznámil počas víkendu (15.-16.11.) pri voľbách do mestských samospráv, keď navštívil volebný štáb staronového košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD). Kaliňák uviedol, že jeho prítomnosť bola súčasťou podpory Rašimu, pričom na tom, že príde do Košíc, sa dohodli už dávnejšie.

Rovnako potvrdil, že išlo o Paškovo osobné rozhodnutie, ku ktorému ho vedenie Smeru-SD nevyzývalo. "Je dostatočne skúsený na to, aby vedel, čo a kedy chce povedať," uviedol Kaliňák v dnešnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12. Označil ho za skúseného predsedu parlamentu, s ktorým opozícia zvádzala veľmi ťažké súboje. Množstvo sporov v NR SR bola podľa neho asi rozhodujúca vec, ktorá u Pašku vyvolala pocit na potrebnú zmenu.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý vyčíta bývalému šéfovi parlamentu dve primárne chyby. A to, že viedol zákonodarný zbor nesmierne arogantným a mocenským spôsobom, pričom blokoval zmeny, ktoré mohli parlament sfunkčniť ako kontrolný orgán.

"Druhá základná chyba, ktorá sa s ním ťahala od roku 2006, je, že napriek tomu, že bol predsedom parlamentu, ktorý nemá žiadne úlohy v exekutíve, tak bolo verejným tajomstvom, že sa zásadným spôsobom angažoval v zdravotníctve," zdôraznil.

Ako pokračoval, Paška si myslel, že pokiaľ je niečo za oponou, čo nie je právne dokázateľné, tak si v zásade môže robiť čo chce. "Ukázalo sa, že nemôže," dodal Beblavý.

Kaliňák priznal, že politické nominácie sú problémom, avšak pripomenul pripravovaný zákon o štátnej službe, ktorý má definitívne zabrániť politickým nomináciám. Rovnaký postup sa chystá aj v polícii. Ministerstvo zdravotníctva zase pripravuje návrh, aby sa do správnych rád nemocníc dostali iba odborníci. Kaliňák deklaroval stiahnutie zástupcov štátu v nich.

Dodal, že budú určité funkcie, do ktorých si môže minister priniesť svojich ľudí. "Časť politických nominácií bude," konštatoval s tým, že musí byť všeobecne známe, v ktorých prípadoch tak môže nastať. Beblavý je ku Kaliňákovým slovám skeptický, pričom označil avizované zmeny za marketingový ťah.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu