Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia navrhuje možnosť darovania dovolenky kolegovi v núdzi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Skupina opozičných poslancov NR SR by chcela v praxi umožniť solidaritu medzi zamestnancami v rámci jednej firmy. A to tak, aby mohli prenechať časť svojej dovolenky v prospech svojho kolegu, ktorý to práve potrebuje.

Novinku navrhujú do novely Zákonníka práce (ZP) poslanci zo SaS Martin Poliačik, Jozef Mihál a Jana Kiššová spolu s nezaradeným poslancom Miroslavom Beblavým. Dovolenku by zamestnanci mohli venovať kolegovi vo firme v prípade, ak sa ten ocitne v krízovej situácii. "Napríklad má chorú manželku, o ktorú sa musí postarať, alebo veľmi ťažko choré dieťa, alebo mu iným spôsobom niečo zasiahne do života," vymenoval Poliačik.

Ak by mu kolegovia venovali časť svojej dovolenky, neprišiel by o príjem či o zamestnanie. Podmienkou je ale súhlas samotnej firmy. "To znamená, že zamestnávateľ bude sám vyhodnocovať, či je situácia natoľko kritická, aby umožnil presun jednotlivých dovolenkových dní medzi zamestnancami," opísal Poliačik.

Podľa návrhu poslancov by sa však mohli presúvať len dovolenkové dni, ktoré má daný zamestnanec nad rámec štyroch týždňov do roka. To znamená, že aj podľa európskej smernice nesmie mať zamestnanec menej ako štyri týždne dovolenky. Poslanci o pozmeňovacom návrhu hovorili aj s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD). "Ministerstvo je naklonené takúto myšlienku podporiť," zhodnotil Poliačik. Podmieňovalo to ale podľa jeho slov potrebou diskusie so zástupcami zamestnávateľov a odborárov. Poslanci tak podľa Poliačika čakajú na výsledok tohto rokovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu