Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z SDKÚ odchádza aj Novotný: Frešo podľa neho definitívne pochoval SDKÚ

Viliam Novotný
Viliam Novotný (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viliam Novotný odchádza z SDKÚ-DS. Prezídium strany jeho odchod vzalo na vedomie. Potvrdil to Ľudovít Kaník. Novotný pred prezídiom avizoval, že sa pokúsi presadiť úpravu stanov a zmeny pre fungovanie strany. Podľa Kaníka oznámil odchod po tom, ako prezídium prijalo pozmenené návrhy, nie presne tie, ktoré žiadal Novotný.

"Viliam Novotný mal podmienku, aby bol podporený jeho plán obnovy. A keďže prezídium odsúhlasilo obmenený, podľa mňa lepší, tak oznámil odchod a prezídium to vzalo na vedomie," povedal Kaník. Novotný sa údajne chystá podporiť projekt Evy Babitzovej, ktorá mala byť podpredsedníčkou SDKÚ-DS. Nestala sa ňou a teraz pripravuje vlastný politický subjekt.

Odchod Viliama Novotného nemusí byť posledný. Čo bude, nevie vraj ani Jozef Mikuš, ktorý ako prvý z podpredsedov strany odstúpil z funkcie. Dôvodom bola nespokojnosť s fungovaním a vedením strany. Odchody vraj hrozia aj inde. 

Pre nespokojnosť s predsedom Pavlom Frešom a smerovaním strany odišla vlani trojica poslancov Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslav Beblavý (dnes Sieť) a Magdaléna Vášáryová. Tento rok nasledovali Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš, minulý týždeň Martin Fedor. Stranu opustila nedávno aj časť mládežníckej organizácie SDKÚ-DS Nová generácia. Viacerí bývalí členovia SDKÚ-DS údajne prešli k Sieti.

Prezídium včera zároveň prejavilo vôľu zmeniť volebné obdobie funkcionárov zo štvorročného na dvojročné obdobie. Chce tiež spružniť spôsob zvolávania orgánov strany. Keďže na prezídium neprišli zástupcovia piatich krajov, prezídium neschválilo uznesenie, bude sa tým zaoberať na budúci týždeň.

Členovia prezídia riešili včera aj plán obnovy, s ktorým súhlasili. Obsahuje zvolanie Ústrednej rady SDKÚ-DS, poverenie generálneho sekretára, podpredsedov, zmenu stanov a uskutočnenie primárnych volieb v zmysle stanov. Kaník nastolil aj tému otvorenia primárnych volieb verejnosti. Vie si predstaviť, že by volebného lídra mohli vyberať aj registrovaní sympatizanti strany, nielen straníci.

Novotný: Frešo definitívne pochoval SDKÚ

Pavol Frešo definitívne pochoval stranu, ktorá dokázala Slovensko vyviesť z krízy mečiarizmu a zaradiť ho medzi úspešné európske krajiny. Vyhlásil to vo svojom stanovisku Viliam Novotný, ktorý včera na Prezídiu SDKÚ-DS oznámil odchod zo strany. Odíde v priebehu aktuálnej decembrovej schôdze.

"V priebehu decembrovej schôdze Národnej rady SR vystúpim z SDKÚ-DS a zároveň odstúpim aj z funkcie predsedu Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií v NR SR," uviedol v stanovisku. Svoj odchod odôvodnil tým, že strana "rezignovala na svoju reformnú politiku, prestala dávať ponuku pre ľudí, ktorí pracujú a dávajú prácu druhým" a tiež rezignovala na svoj demokratický charakter. 

"Nemôžem viac zostať v strane, ktorá opustila vlastné hodnoty a neponúka žiadnu víziu Slovenska. Nemôžem reprezentovať stranu, ktorá sa nezastáva ľudí, ktorí poctivo pracujú a platia dane, prípadne aj sami dávajú prácu druhým a zároveň robí politiku úplne bez konceptu a náhodne," vysvetlil Novotný.

Predseda strany Frešo podľa neho prestal rešpektovať názor "drvivej väčšiny" členskej základne, a to po kongrese, ktorý Frešovi podľa Novotného vyslovil nedôveru. Za Frešovo odvolanie bola väčšina prítomných delegátov mimoriadneho kongresu, neboli to však tri pätiny všetkých delegátov.

Novotný poukázal aj na odchody viacerých známych tvárí SDKÚ-DS vrátane poslancov NR SR a tiež členov z regiónov. Neopomenul klesajúce preferencie. Novotnému je ľúto, že strana nie je schopná prispieť k ukončeniu "arogantnej vlády" Róberta Fica. "Nemôžem však zostávať v strane, ktorá nefunguje na princípe demokratického rozhodovania orgánov, ale na princípe intríg, kde vedenie rozhoduje bez dôvery členov," zdôraznil Novotný.

Poukázal na dnešné prezídium, na ktorom podľa Novotného chýbali všetci Frešovi kritici, prítomní boli len jeho podporovatelia. Tí podľa Novotného odsúhlasili svoje riešenia. "Je mi veľmi ľúto, ale musím konštatovať, že prezídium bez väčšiny krajských predsedov, neprijalo štvorbodový plán na obnovu SDKÚ-DS. Tento plán piati krajskí predsedovia, vrátane mňa, predložili prezídiu minulý týždeň," uviedol Novotný, ktorý podľa vlastných slov stratil "poslednú nádej na reštart SDKÚ-DS".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu