Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SaS v novembri vystúpila z Aliancie liberálov a demokratov

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Po odchode šéfa SaS Richarda Sulíka z Aliancie liberálov a demokratov (ALDE) ho nasledovala aj vlastná strana.

Ako potvrdil generálny sekretár ALDE Jacob Moroza-Rasmussen, list so žiadosťou o ukončenie členstva od SaS dostali začiatkom novembra. Sulík je v súčasnosti členom frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). "Rada ALDE sa stretla minulý víkend a prijala okamžité osamostatnenie SaS od ALDE k 21. novembru 2014," uviedol Moroza-Rasmussen s dôvetkom, že tento proces bežne trvá tri mesiace. Sulík pre TASR uviedol, že je to normálny jav, keďže on už rady ALDE opustil. "Nebudem predsa ja v ECR a SaS v ALDE," zdôraznil.

Politický analytik Ján Baránek tieto zmeny v SaS vníma ako predprípravu na spájanie sa s menšími konzervatívnymi stranami, ako OĽaNO, NOVA a Občania Alojza Hlinu. "Ak by sa chceli spájať s SaS ako liberálnou stranou, tak takýto pokus už napr. Danielovi Lipšicovi nevyšiel," poukázal Baránek na dávnejšie spojenie odídencov z SaS a NOVA, ktoré dlho nevydržalo. Ako člen ECR by mohla byť SaS pre tieto subjekty prijateľnejšia.

V poslednom čase tieto štyri strany úzko spolupracujú napr. pri organizovaní demonštrácií proti korupcii. Politikov z iných strán na pódium nepúšťajú. Tvrdia totiž, že je to v réžii "mladých pušiek".
Keď Sulík prestúpil z ALDE do ECR, povedal, že SaS je liberálna strana, ktorá vyznáva pravicové ekonomické hodnoty, so zameraním na slobodu podnikania a znižovanie daní a odvodov. V Európskom parlamente však podľa jeho slov majú liberáli ekonomicky aj politicky oveľa bližšie k socialistom. "Zistil som, že zastávajú federalistický koncept EÚ a zo slovenského pohľadu predstavujú najvýraznejších eurooptimistov. So svojimi názormi som bol v tejto frakcii osamotený. Vo všetkých dôležitých hlasovaniach som hlasoval v súlade s mojím presvedčením a zároveň v rozpore s odporúčaním frakcie," vysvetľoval.

K vstupu do ECR viedli predsedu SaS dva hlavné dôvody. "Najbližšie politické názory z celého EP zdieľam s predstaviteľmi nemeckej Alternative für Deutschland, ktorej program i predstaviteľov poznám. Ich členstvo v tejto frakcii bolo pre mňa rozhodujúcim faktorom. Ďalšou nespornou výhodou je oveľa väčší stupeň slobody vyjadrovania mojich názorov, na ktorú som dostal osobnú garanciu lídrov tejto frakcie," tvrdil.

Ako Sulík dodal, určite sa nezhodne so všetkými členmi ECR v otázkach slobody jednotlivca, ale so všetkými sa zhodne v tom, aké právomoci má mať Európska únia a akú agendu majú riešiť členské štáty. Predseda SaS zvažoval aj možnosť vstúpiť do frakcie Európa slobody a demokracie (EFD), ktorej líder, britský euroskeptik Nigel Farage dal Sulíkovi osobnú ponuku na vstup. "Hoci sú mi mnohé Farageove vyjadrenia sympatické, čím som sa nikdy netajil, predsa len je politika tejto frakcie za hranicou toho, čo je pre mňa v rámci budúcnosti EÚ prijateľné. Vo volebnej kampani som zdôrazňoval, že cieľom SaS nikdy nebude rozpad EÚ, ale najmä jej sfunkčnenie, odsocializovanie a zbavenie kompetencií, ktoré patria národným štátom," dodal v stanovisku Sulík.

Za Slovensko sú členmi ECR aj europoslanci Branislav Škripek (OĽaNO) a Jana Žitňanská (NOVA).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu