Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pašku nahradí mladé ucho (39), záchranca Fica: Smer vyberal dlho, sprevádzali to hádky?!

Robert Fico prichádza do straníckej centrály Zobraziť galériu (9)
Robert Fico prichádza do straníckej centrály (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V médiách sa spomínali viaceré mená, podľa našich informácií však hrozilo, že predsedom parlamentu sa stane sám Robert Fico. Výber sa totiž zasekol na mŕtvom bode a nad menom sa prezídium trápilo dlhšie, ako premiér plánoval. Niektorí ministri to odmietli, ostaným navrhovaných zase odmietali členovia strany. Fico tak nemusel uskutočniť hrozbu, že túto funkciu zoberie on. Aj keď v televíznych reláciách túto možnosť odmietol, bola v Smere záložným plánom, ak by sa na mene nedohodli.

Funkciu predsedu parlamentu sa nepodarilo dlho obsadiť, keďže ju podľa našich informácií nikto nechcel. V hre bolo viac mien. Fico sľuboval, že uvoľnený post okamžite obsadia, ale nestalo sa tak. Počkať sme si museli až do dnešného dňa - novým predsedom parlamentu má byť súčasný minister školstva Peter Pellegrini (39).

Nový predseda parlamentu Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (9)
Nový predseda parlamentu Peter Pellegrini  (Zdroj: SITA)

Špekulovalo sa o viacerých menách. Podľa našich informácií, ktoré nám prezradil zdroj zo strany Smer, jednou z alternatív bola, že sa novým predsedom parlamentu stane samotný premiér Robert Fico. "Jeden z viacerých scenárov je, že premiér pôjde na post predsedu NR SR," potvrdil náš zdroj.

Nakoniec sa dohodli pre Pellegriniho, ale podľa našich informácií tomu predchádzali stranícke hádky a veľká nervozita. "Po prezradení stráženého záložného plánu, že predseda podá demisiu a ujme sa funkcie predsedu parlamentu, sa začalo v strane Smer preverovať, odkiaľ táto informácia unikla", povedal jeden z členov Smeru.

Kaliňák prichádza na predsedníctvo strany do centrály Smeru
Zobraziť galériu (9)
Kaliňák prichádza na predsedníctvo strany do centrály Smeru  (Zdroj: SITA)

Fico avizoval, že to bude prekvapenie. "Najpodstatnejšie je, že je človek, ktorý súhlasí s kandidatúrou. Meno kandidáta bude možno pre niekoho prekvapením," povedal ešte cez víkend.

Najčastejšie sa ako nástupca Pašku vo funkcii spomínal minister kultúry Marek Maďarič či Ján Richter.„Tieto veci musia byť predebatované vo vedení. Z tohto pohľadu nepovažujem za korektné túto otázku komentovať,“ povedal dnes minister.

Pellegrini v obkľúčení novinárov
Zobraziť galériu (9)
Pellegrini v obkľúčení novinárov  (Zdroj: SITA)

Pellegrini je vo funkcii iba pár mesiacov, keď nahradil Dušana Čaploviča, ale dlho sa na stoličke neohrial. Teraz ho čaká ústavne druhá najvyššia funkcia v tomto štáte. Novým ministrom školstva by sa mal stať Juraj Draxler. Ten doteraz pôsobil na ministerstve školstva ako tajomník. Na miesto podpredsedu parlamentu Fico odporučil poslanca Miroslava Číža. Číž nahradí vo funkcii Renátu Zmajkovičovú, ktorá sa pre tú istú kauzu funkcie vzdala v októbri. Zmajkovičová na rozdiel od Pašku zostala v parlamente ako radová poslankyňa.

„Vsádzame na konsenzuálnosť. Verím, že rozhodnutie bude na prospech celej NR SR,“ povedal dnes novinárom predseda Smeru Robert Fico po rokovaní predsedníctva Smeru-SD. Podľa Fica je pozícia predsedu NR SR obrovská zodpovednosť. „Pellegrini patrí do generácie politikov, ktorí majú dlhšiu politickú budúcnosť ako moja generácia. Je logické púšťať do pozícií politikov, ktorí sa môžu osvedčiť. Pellegrini nie je v politike nováčik. Ponúkame zdravú generáciu do najvyšších pozícií,“ vyhlásil Fico.

Predseda vlády SR a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Pellegriniho na pozícii šéfa rezortu nahradí Juraj Draxler, ktorý bol na ministerstve školstva štátnym tajomníkom. „Agendu ministerstva školstva považujeme za jednu z najdôležitejších. Pellegrini vytvoril v rezorte nový tím a dynamiku. Keďže chceme zachovať tón, ktorý nasadil Pellegrini, preto v utorok navrhnem na nového ministra Juraja Draxlera,“ uviedol Fico. Draxler od roku 2005 pracoval v školstve. Od roku 2007 bol vysokoškolským pedagógom na univerzite v Prahe. Neskôr poradcom ministra školstva.

Podpredsedom parlamentu má byť Miroslav Číž. Ten nahradí vo funkcii Renátu Zmajkovičovú, ktorá sa funkcie vzdala v októbri. Nového predsedu parlamentu a podpredsedu budú poslanci voliť v utorok na úvod 44. schôdze.

Generálny manažér strany Smer-SD
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška pred týždňom v nedeľu po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb a víťazstva Richarda Rašiho v primátorskom súboji v Košiciach prítomným novinárom oznámil, že sa vzdáva funkcie predsedu parlamentu. Uviedol to v prítomnosti svojej manželky a povedal, že k tomuto rozhodnutiu dospel po tom, čo sa objavili útoky na jeho osobu a postihli aj jeho rodinu. Paška zároveň oznámil, že sa vzdá poslaneckého mandátu. Fico opäť dnes ocenil Paškovo gesto, ktoré označil za štátnické.

Do funkcie majú Pellegriniho zvoliť v tajnej voľbe poslanci v utorok popoludní. Smeru-SD budú aj pri nesúhlasnom postoji opozície stačiť hlasy vlastných členov snemovne. Pellegrini bol ministrom školstva len od júla 2014, keď nahradil Dušana Čaploviča. Predtým pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií.

Podpredsedníčka klubu poslancov NR
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Pavol Paška oznámil rezignáciu z funkcie predsedu parlamentu aj vzdanie sa poslaneckého mandátu v noci po komunálnych voľbách vo volebnom štábe košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD). Svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že chce chrániť svoju rodinu. Narážal tým na protest, ktorý pred jeho domom pre kauzu piešťanského CT zorganizovali niektorí opoziční poslanci. Paška bude pôsobiť ako profesionálny podpredseda Smeru-SD, za čo bude dostávať plat.

Opozícia verí, že Pellegrini bude viesť parlament menej arogantne ako Paška 

Opozícia verí, že Peter Pellegrini bude viesť Národnú radu SR menej arogantne ako Pavol Paška (obaja Smer-SD). "Očakávam, že nová krv prinesie do Národnej rady nové, kultúrnejšie spôsoby zaobchádzania s opozíciou," povedal šéf klubu KDH Pavol Abrhan. Pellegriniho nominácia ho do istej miery prekvapila. "Nebolo to bežne spomínané meno," poznamenal.

Dodal, že zvolenie Pellegriniho za podpredsedu Smeru-SD, jeho nominácia na ministra školstva a teraz na šéfa parlamentu dokazuje, že ide o novú tvár Smeru-SD. Aj šéf SaS a bývalý predseda parlamentu Richard Sulík verí, že Pellegrini bude viesť parlament menej arogantne a kultivovanejšie ako Paška. Fakt, že Smer-SD siahol po Pellegrinim, ktorý sa "ledva oboznámil s problematikou školstva", dokazuje podľa Sulíka personálne zúfalstvo v Smere-SD.

Sulík zároveň verí, že školstvo dostane za ministra človeka schopného zlepšovať podmienky pre učiteľov a dobiehať kvalitu škôl vo vyspelom svete. Novým ministrom školstva bude súčasný štátny tajomník rezortu Juraj Draxler.

Igor Matovič z OĽaNO pozná podľa vlastných slov Pellegriniho málo na to, aby ho mohol súdiť. "Ale vyzerá ako normálny chlapík. Tak dúfam, že nasadí úplne iný štandard ako Pavol Paška. Nevyzerá, že je arogantný," povedal Matovič.

Predsedu klubu Mostu-Híd Lászlóa Solymosa mrzí, že Pellegrini odchádza z postu ministra školstva. "Úprimne povedané, keď tam zasadol, tak sa veci pohli dopredu," vysvetlil s tým, že vo vedení parlamentu očakáva vďaka Pellegrinimu novú politickú kultúru.

Podľa Ľudovíta Kaníka má Pellegrini napraviť "korupciou silne pošramotené meno Ficovho Smeru". Pochybuje však o splnení tejto úlohy. "Keďže v prípade vlády Smeru je korupcia základnou súčasťou DNA tejto strany, zrejme ani táto nominácia neprekryje množiace sa korupčné škandály typické pre spôsob vládnutia Smeru," povedal.   

Prezident zvažuje, že v utorok vystúpi v parlamente 

Prezident SR Andrej Kiska zvažuje, že v utorok 25. novembra požiada o vystúpenie v pléne Národnej rady (NR) SR. Potvrdil to riaditeľ komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.

To, či tak nakoniec spraví, bude isté v utorok okolo poludnia po tom, ako prijme demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) a vymenuje jeho nástupcu Juraja Draxlera. Ako sa podarilo zistiť, prezident nemá vystúpiť pred poslancami so správou o stave republiky, ale jeho prejav bude súvisieť s aktuálnym dianím okolo výmeny šéfa parlamentu.

Stať by sa tak malo až v popoludňajších hodinách po tajnej voľbe nového predsedu NR SR. Pellegrini má nahradiť svojho straníckeho kolegu Pavla Pašku v čele zákonodarného zboru, ktorý sa rozhodol rezignovať z tejto funkcie.

Profil Petra Pellegriniho

Ing. Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Odbor Financie, bankovníctvo a investovanie študoval na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici a na Technickej univerzite (TU) v Košiciach.

Dlho sa v kresle ministra neohrial
Zobraziť galériu (9)
Dlho sa v kresle ministra neohrial  (Zdroj: SITA)

Člen strany Smer-SD, v rokoch 2002-2006 bol asistentom poslanca Národnej rady SR a v rokoch 2006-2012 poslancom NR SR. V rokoch 2006-2010 bol predsedom Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore NR SR pre hospodársku politiku. V roku 2012 sa stal štátnym tajomníkom na Ministerstve financií SR.

Na mimoriadnom sneme strany Smer-SD 28. júna 2014 sa stal Peter Pellegrini jej novým podpredsedom. Peter Pellegrini sa stal 3. júla 2014 ministrom školstva SR. Stalo sa tak po tom, ako podal demisiu šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič.

Kto je Juraj Draxler?

Juraj Draxler sa narodil v roku 1975. Vyštudoval komparatívnu politológiu na University of York vo Veľkej Británii ako štipendista britskej vlády a integrované sociálne vedy na Jacobs University v Nemecku. V minulosti pôsobil ako novinár v agentúre Reuters. V oblasti školstva, vedy a výskumu začal pracovať v roku 2005 ako výskumný pracovník prestížneho Centre for European Policy Studies (CEPS) v Bruseli.

Ako vysokoškolský učiteľ pôsobil na University of New York v  Prahe a vyučoval aj na tamojšej Angloamerickej univerzite. V lete 2014 sa stal poradcom ministra školstva, vedy, výskumu a športu.

Dňa 11. septembra 2014 ho minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini vymenoval za štátneho tajomníka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Juraj Draxler prioritne zodpovedá za oblasť regionálneho školstva a vysokých škôl. Po svojom vymenovaní Juraj Draxler za prioritu určil sfunkčnenie grantového systému a pritiahnutie väčšieho objemu peňazí z úrovne EÚ do slovenskej vedy a výskumu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu