Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Figeľ: Slovensko má problémy so svedomím, Mečiarove amnestie sú nad zákonom

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko má podľa predsedu KDH Jána Figeľa problémy s pamäťou i svedomím. Ako povedal, amorálne a protiprávne prijaté amnestie Vladimíra Mečiara sú nad zákonom a v rozpore s princípmi právneho štátu.

„Svedectvo bývalého príslušníka ŠtB je pred súdom viac ako autentické listinné dôkazy. Zločiny proti ľudskosti z doby komunizmu sú podľa generálnej prokuratúry premlčané, pretože bolo konané v súlade s vtedajšími, totalitnými zákonmi," uviedol. Podľa Figeľa je najväčším dlhodobým ponovembrovým deficitom nedostatok spravodlivosti. "Tu štátna a politická moc voči občanom zlyháva najviac. Ľudia si zaslúžia pravdu a spravodlivosť," vyhlásil.

Ústav pamäti národa nemá stále vlastné priestory. Podľa podpredsedu parlamentu úcta k obetiam totalít si zaslúži a aktívna pamäť národa si vyžaduje dôstojné podmienky. Preto vyzýva vládu, aby v zmysle zákonnej zodpovednosti zabezpečila primerané podmienky a stabilné priestory pre fungovanie ÚPN. "Ak sa tak nestane, urobíme ako hnutie Novembra '89 všetko pre to, aby situáciu definitívne vyriešila budúca slovenská vláda. Slovensko potrebuje vládu, ktorá je nielen stabilná, ale aj zodpovedná, " zdôraznil

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu