Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opozícia chce pochodovať na parlament: Premiér uprednostnil oligarchov pred ľuďmi

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR Alojz Hlina (nezaradený), Daniel Lipšic (nezaradený), Igor Matovič (OĽaNO) a europoslanec Richard Sulík (SaS) dnes na brífingu pred Úradom vlády SR ohlásili ďalší míting na námestí SNP. Premiér totiž v stredu (19. 11.) informoval, že sa s opozičnými poslancami nestretne.

Tí s ním chceli hovoriť o situácii v zdravotníctve a stave korupcie na Slovensku. Rovnako žiadajú od neho splnenie šiestich požiadaviek. "Premiér neodmietol nás štyroch, odmietol ľudí, ktorí stáli na námestiach, premiér uprednostnil oligarchov pred ľuďmi," povedal Lipšic. Míting ohlásili opoziční poslanci na 25. novembra o 17.00 h.

"Vyzývame všetkých ľudí, aby na budúci utorok prišli na námestie SNP. Všetkých, ktorí si hovoria, že aj tak sa nič nezmení, aj tak to tu je celé zle, aj tak si politici robia čo chcú. Všetci títo ľudia majú možnosť teraz niečo zmeniť," uviedol Sulík. Organizátori chcú tentokrát na míting pozvať aj osobnosti spoločenského života.

Podľa opozičných poslancov nestačí iba odvolať zodpovedných, ale treba hlbšie zmeny. "Tak, ako je uchopiteľné odstúpenie Pavla Pašku, chceme ľudom priniesť uchopiteľné výsledky," zdôraznil Hlina. Podľa jeho slov sa z námestia chcú presunúť pred NR SR, ktorá bude v tom čase zasadať.

V rámci požiadaviek žiadajú opoziční poslanci napríklad okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Márie Domčekovej pre kauzu CT prístroja. Opozícia chce tiež, aby na najbližšej parlamentnej schôdzi bol schválený zákon, ktorý zamedzí účasti schránkových firiem na verejnom obstarávaní. Chcú tiež, aby bol schválený zákon o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov.

Premiér v stredu (19. 11.) ohlásil, že sa nestretne s opozičnými poslancami. Nemieni sa totiž zúčastňovať na hre politikov s minimálnou podporou verejnosti. "Predseda vlády nevidí dôvod zúčastňovať sa na hre politikov s minimálnou podporou verejnosti, ktorí preferujú rozoštvávanie ľudí pred demokratickou politickou súťažou na pôde parlamentu," píše sa v stanovisku z úradu vlády. Uvádza sa v ňom zároveň, že vláda pôjde naďalej svojou cestou pri presadzovaní sociálnych, ale aj protikorupčných opatrení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu