Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšia tvrdá rana pre Zmajkovičovú: Po CT-čku jej dajú vlastní kolegovia posledné KO!

Renáta Zmajkovičová
Renáta Zmajkovičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Krížová výprava za zdravie našich detí zrejme smeráčke Renáte Zmajkovičovej nevyjde. Prezident zhodil zo stola jej zákon o školských bufetoch. Upozornil na jeho škodlivosť a poslanci sa ním budú znova zaoberať. Podľa našich informácií samotní smeráci nie sú tomuto zákonu naklonení a hrozí, že ho nakoniec neprijmú. Po kauze CT tak môže bývalá podpredsedníčka opäť tvrdo naraziť.

Podľa našich informácií smeráci už Zmajkovičovej iniciatívu nechcú podporiť. Zdroje zo straníckeho prostredia tvrdia, že sú momentálne dôležitejšie iné témy a vôbec tento zákon nemusí prejsť. V strane Zmajkovičová pomaly stráca podporu a rovnaký osud môže postihnúť aj jej novelu. Dôvodom straty podpory môže byť aj nedávna kauza CT, kde figurovala ako členka dozornej rady v piešťanskej nemocnici. Po tomto škandále musel zakročiť sám premiér a vyzval ju, aby odstúpila.

Vlna odporu, ktorá sa proti novele zákona o škodlivých potravinách v školských bufetoch zdvihla, bola značná. Protestovali bufetári, potravinári, poslanci a aj samotní rodičia. Zmajkovičová je však stále presvedčená o prínosoch. „Ponúknime im jablko a som presvedčená, že po ňom siahnu. Nikto nezakazuje, aby rodičia zašli so svojimi deťmi na zmrzlinu, aby im občas kúpili čokoládu, aby sa občas napili sladeného nápoja. Ako zákonodarca môžem pracovať na osvete a zákonom regulovať to, čo sa dá. Nerobím to pre svoje potešenie, robím to pre dobro našich detí,“ vyhlásila k vlastnému návrhu.

V Smere stráca podporu

Aj potravinári upozorňovali, že Zmajkovičovej právna norma sa neopiera o žiadne odborné závery a nepredchádzala jej žiadna odborná diskusia. Hlava poslaneckého klubu Jana Laššáková vôbec nevie, či ho napokon schvália.

Smeráci by sa mali zísť v pondelok, kedy by mala padnúť definitíva. Teraz o tom nechcela špekulovať. „V pondelok máme stranícky klub. Tam sa rozhodne, teraz nechcem o tom špekulovať. Taktiež to musí prejsť aj výbormi, čiže ešte to nie je vôbec uzavreté,“ povedala nám predsedníčka poslaneckého klubu Jana Laššáková.

Zhovorčivejší bol podpredseda klubu Miroslav Číž. „Sledujeme debatu okolo tohto zákona, je veľa reakcií proti a my ich registrujeme. No všetko si musíme najprv vyjasniť, ale momentálne to vzhľadom na súčasné okolnosti vôbec nie je téma číslo jeden,“ potvrdil pre Topky ostrieľaný poslanec.

Na otázku, či by ako prezident podpísal tento zákon odmietol odpovedať. Rozhodne však nebol k nemu naklonený a preto je jeho budúcnosť viac než neistá. Zmajkovičová o jeho prínose nepochybuje, ale nakoniec celý zákon môže skončiť ako jej poslanecká kariéra, čiže v koši.

Kiska ho zmietol zo stola

Prezident Andrej Kiska vrátil do Národnej rady novelu školského zákona od Renáty Zmajkovičovej, ktorá má obmedziť sortiment ponúkaný v školských bufetoch. Hlava štátu vrátila právnu normu s pripomienkami, v ktorých vyčíta novele neurčitosť a nejednoznačnosť, ktoré vedú podľa neho k nezrozumiteľnosti.

Kiska pripúšťa Zmajkovičovej ciele zlepšiť zdravotný stav obyvateľstva. Na druhej strane, na margo zákazu predaja výrobkov rýchleho občerstvenia prezident uvádza, že to je síce všeobecne zaužívané a používané slovné spojenie, chýba však jeho zákonná definícia, resp. jeho obsahové vymedzenie.

V súvislosti so zákazom predaja potravín s obsahom soli nad 1,5g na 100 g hmotnosti a sladkých pekárskych výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej zložky alebo mliečnej zložky Kiska uviedol, že prevažná väčšina potravín nie je označená údajmi, ktoré by jednoznačne vyjadrovali obsah soli v príslušných gramoch na 100 g hmotnosti potraviny. „To platí rovnako aj pre údaje o podiele ovocnej zložky alebo mliečnej zložky v sladkých pekárskych výrobkoch, na ktorých to v mnohých prípadoch ani objektívne nie je možné uviesť,“ argumentuje hlava štátu.

Kiskovi nie je jasný ani zákaz predaja cukroviniek a cukrárskych výrobkov, a to balených aj voľných, ako aj ochutených nápojov. „Ani v tomto prípade nie je jasné, o aké výrobky v rámci cukroviniek ide. Pri ochutených nápojoch môže ísť aj o mliečne nápoje, ktoré nemusia patriť medzi nezdravé nápoje pre deti,“ povedal prezident s tým, že podľa Ústavy SR je Slovensko aj právny štát a podľa rokovacieho poriadku NR SR musí byť znenie návrhu zákona zrozumiteľné a musí byť z neho zrejmé, čo sa ním má dosiahnuť.

„Zrozumiteľnosť zákona, jeho terminologická presnosť a jednotnosť, ako aj používanie správnych a v právnom poriadku ustálených pojmov a správnej právnej terminológie patrí medzi základné požiadavky kladené na zákon,“ vysvetľuje Kiska. Riešenie situácie vidí prezident vo vypustení zoznamu zakázaných potravín, ako aj príslušných sankcií. Takúto úpravu odporúča aj poslancom.

Zmajkovičová nesúhlasí s Kiskom

Renáta Zmajkovičová rešpektuje rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý vrátil parlamentu novelu školského zákona na opätovné prerokovanie do parlamentu. Nesúhlasí však s tvrdením prezidenta, že je zákon nejednoznačný. „Zákon o regulácii nevhodných potravín predávaných v prostredí škôl a školských zariadení prostredníctvom automatov a bufetov presne a jasne vymedzuje obmedzenia. Každá položka zo zoznamu nevhodných potravín v zákone má svoje opodstatnenie,“ povedala Zmajkovičová.

Podľa Zmajkovičovej mnohé pekárenské výrobky už v dnešnej dobe spĺňajú požadovanú normu obsahu soli a ovocnej zložky. „Vhodné potraviny sú voľne dostupné v predaji. Potraviny sme dokázali vybrať sami v jednom obchodnom reťazci len na základe uvedeného obsahu na výrobkoch. To isté vedia urobiť aj majitelia automatov a bufetov,“ zdôraznila.

Podľa prezidenta Kisku však nie je jasné, ktoré jedlá sú doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia. „Rýchle občerstvenie je síce všeobecne zaužívané a používané slovné spojenie, chýba však jeho zákonná definícia, resp. jeho obsahové vymedzenie," skonštatoval Kiska. Pri zákaze predaja cukroviniek a cukrárenských výrobkov balených aj voľných ako aj ochutených nápojov nie je jasné, o aké výrobky ide. Podľa prezidenta pri ochutených nápojoch môže ísť aj o mliečne nápoje, ktoré nemusia patriť medzi nezdravé nápoje. Prezident Kiska novelu školského zákona pre nejasnosti poslancom vrátil na opätovné prerokovanie.

Zmajkovičová neverí, že prezident SR Andrej Kiska, ktorý je zakladateľom Dobrého anjela, vydal takto definované prehlásenie. „Veď práve on dlhé roky pomáhal deťom chorým na rakovinu, cukrovku, a je si vedomý že základom zdravého vývoja detí je vhodná a nutrične vyvážená strava. Zoznam je len malým zrnkom opatrení, ktoré je nevyhnutné urobiť na ceste za zlepšenie alarmujúceho stavu stravovania našich detí,“ vyhlásila.

Čo chcela zakázať Zmajkovičová v školských bufetoch?

Návrh Renáty Zmajkovičovej má zakázať na školách predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s obsahom soli nad 1,5g/100g hmotnosti, sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukroviniek alebo cukrárskych výrobkov balených aj voľných.

Zo školských zariadení by mali zmiznúť aj zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeínu, energetické nápoje a ochutené nápoje vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod štyri gramy na 100 mililitre obsahu.

Za porušenie zákona bude hroziť pokuta od 50 do 500 eur. 

Zoznam zakázaných výrobkov:

  • ​jedlá typu rýchleho občerstvenia
  • potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti
  • sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky
  • cukrovinky alebo cukrárske výrobky balené alebo voľné
  • zmrzlina
  • nanuky alebo mrazené ovocné drene
  • nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeinové nápoje
  • energetické nápoje
  • nápoje ochutené vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu
  • tabak a výrobky z neho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu