Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Paška čelí škandálu so zatajenými príjmami: Opozícia bude odvolávať Fica už v sobotu!

Robert Fico a Pavol Paška
Robert Fico a Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda vlády Robert Fico bude pokusu o odvolanie čeliť v sobotu 8. novembra podvečer. Mimoriadne zasadanie parlamentu, na ktorom budú poslanci rokovať o opozičnom návrhu na odvolanie premiéra, zvolal predseda NR SR Pavol Paška na 18.30 h.

Fico bude pokusu o odvolanie čeliť v tomto volebnom období už po tretí raz. Po prípadoch SPP a predaja emisií ho chce teraz opozícia zbaviť funkcie za údajné vytváranie korupčného systému. Podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdali dnes 33 poslanci. Pod návrhom na zvolanie schôdze sú podpísané všetky opozičné strany (SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS, nezaradení poslanci) okrem Mostu-Híd a KDH. Aj tí by sa však na schôdzi mali zúčastniť.

"Smer-SD pod vedením Fica dlhodobo vytvára v našej krajine systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Úzka skupina ľudí bohatne, väčšina obyvateľstva chudobnie," vyhlásil dnes predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Martin Chren (nezaradený) zdôraznil, že opozícia musí konať. "Čo je to za krajinu, v ktorej si musíte do nemocnice priniesť vlastný toaletný papier a ona zatiaľ vyhodí milión eur za predražené CT? Ide o celý systém nastavený tak, aby z neho mali finančné výhody príživníci, napojení na jednu politickú stranu. Neprejde deň, aby novinári nenašli jeden nový škandál," povedal s tým, že korupcia nikdy nebola tak blízko premiérovi, ako je teraz.

Šéf OĽaNO Igor Matovič je rád, že sa opozícia dokázala spojiť. "Systém vytvorený Smerom-SD nesie znaky organizovaného zločinu. Sme denne svedkami, ako vládna strana rozkráda Slovensko," odkázal.

Martin Poliačik (SaS) pripomenul, že v novembri 1989 všetci ľudia vedeli, čo nechcú. "Nechceli spoločnosť, v ktorej stranícka knižka bude viac ako zákon, známosti viac ako vzdelanie a kvalifikácia a nechceli spoločnosť, ktorá chráni silných a ubližuje slabým," podotkol.

Paška čelí škandálu: Opozícia chce odvolávať Fica

Predseda parlamentu Pavol Paška podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica nepriznal príjmy z prevodu obchodných podielov spoločností, ktoré predal v roku 2008. Paška podľa Lipšica rovnako v majetkovom priznaní nepriznal príjmy, ktoré mal zo zisku spoločnosti KOMED s.r.o., v ktorej je jediným spoločníkom. KOMED podľa Lipšica v roku 2011 dosiahla čistý zisk 100 000 eur a v roku 2013 20 000 eur.

Lipšic dnes pred novinármi upozornil, že Paška v majetkových priznaniach za roky 2008 až 2013 vykazoval príjem z iných činností nula eur s výnimkou roku 2010, keď priznal 500 eur za prednáškovú činnosť. „Ústavný zákon o konflikte záujmov jednoznačne hovorí o tom, že verejný funkcionár musí v majetkovom priznaní uviesť všetky svoje príjmy, aj príjmy z iných činností. Pán Paška porušuje zákon a svoje príjmy zo súkromného podnikania nezverejňuje,“ povedal Lipšic. 

Predseda hnutia NOVA podá podnet na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý skúma majetkové priznania, aby sa Paškovým konaním zaoberal. Lipšic považuje nezverejňovanie všetkých príjmov predsedom parlamentu za ďalší dôvod na jeho odvolanie. Verí, že na budúci týždeň už budú mať vyzbieraných 30 podpisov potrebných na zvolanie mimoriadnej schôdze k Paškovmu odvolávaniu. „Niet čo dodať, fakty sú na stole. Pán Paška zakrýva svoje skutočné príjmy tým, že ich nepriznáva,“ konštatoval líder OĽaNO Igor Matovič. 

Poslanec za SaS Ľubomír Galko upozornil, že 25 rokov po revolúcii sa Slovensko dostalo do stavu, keď „sú tu ľudia, ktorí sú schopní okrádať chorých ľudí, sú schopní parazitovať na tom najcennejšom, čo ľudia majú, na ich zdraví“. 

"Predseda Národnej rady SR Pavol Paška si nie je vedomý žiadneho porušenia zákona v rámci podávania majetkových priznaní. Všetky majetkové priznania prešli riadnou kontrolou výboru," reagoval Paškov hovorca Pavol Chovanec.

Šéf parlamentu tvrdí, že od roku 2002 riadne podával majetkové priznania, ktoré obsahovali všetky náležitosti vrátane príjmov podľa platného zákona. "A ani raz výbor nevyslovil žiadne pochybnosti a nezačal uplatňovať žiadne sankcie," vyhlásil Paška.

Premiér Fico bude opäť čeliť pokusu o odvolanie 

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) bude po tretíkrát v tomto volebnom období čeliť opozičnému pokusu o odvolanie. Po prípadoch SPP a predaja emisií ho chce teraz opozícia odvolať za údajné vytváranie korupčného systému. Podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdajú poslanci dnes, predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) musí následne zvolať schôdzu do siedmich dní. Keďže jej obsahom je návrh na odvolanie člena vlády, program rokovania sa neschvaľuje a schôdza sa konať musí.

"Smer-SD pod vedením Fica dlhodobo vytvára v našej krajine systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Úzka skupina ľudí bohatne, väčšina obyvateľstva chudobnie," vyhlásil predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Martin Chren (nezaradený) zdôraznil, že opozícia musí konať. "Čo je to za krajinu, v ktorej si musíte do nemocnice priniesť vlastný toaletný papier a ona zatiaľ vyhodí milión eur za predražené CT? Ide o celý systém nastavený tak, aby z neho mali finančné výhody príživníci, napojení na jednu politickú stranu. Neprejde deň, aby novinári nenašli jeden nový škandál," povedal s tým, že korupcia nikdy nebola tak blízko premiérovi, ako je teraz.

Šéf OĽaNO Igor Matovič je rád, že sa opozícia dokázala spojiť. "Systém vytvorený Smerom-SD nesie znaky organizovaného zločinu. Sme denne svedkami, ako vládna strana rozkráda Slovensko," odkázal.

Martin Poliačik (SaS) pripomenul, že v novembri 1989 všetci ľudia vedeli, čo nechcú. "Nechceli spoločnosť, v ktorej stranícka knižka bude viac ako zákon, známosti viac, ako vzdelanie a kvalifikácia a nechceli spoločnosť, ktorá chráni silných a ubližuje slabým," podotkol. Pod návrhom na zvolanie schôdze sú podpísané všetky opozičné strany (SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS, nezaradení poslanci) okrem Mostu-Híd a KDH. Na schôdzi sa však podľa Kaníka chcú aktívne zúčastniť.

Návrh na odvolanie premiéra je politickým divadlom pred komunálnymi voľbami 

Snahu niektorých opozičných strán o odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) označila jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová za politické divadlo pred komunálnymi voľbami. Ako dodala, ide o zjavne neodôvodnený návrh, ktorý nemá ani podporu celej opozície. "Navyše je nezmyselne namierený voči premiérovi, ktorý v tomto prípade rázne konal," dodala.

Ako poznamenala, vláda Roberta Fica prijala zákony o ochrane oznamovateľov korupcie, o financovaní politických strán, obmedzila možnosti hotovostných platieb do výšky 5000 eur a zaviedla transparentné elektronické trhovisko pri verejnom obstarávaní. "Čiže urobila v boji proti korupcii viac než akákoľvek iná vláda. Všetky tieto kroky ocenila skupina GRECO pri Rade Európy, ktorá vyradila Slovensko zo svojho monitoringu," podčiarkla hovorkyňa.

Pod návrhom na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra sú podpísané SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS a nezaradení poslanci. Most-Híd a KDH sa chcú na schôdzi aktívne zúčastniť. Opozícia návrh odôvodnila tým, že Smer-SD pod vedením Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa nich bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie. Predseda vlády tak bude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie tretí raz v tomto volebnom období.

Piešťanská nemocnica chce zrušiť nákup CT prístroja

Riaditeľka Nemocnice Alexandra Wintera, n.o., Piešťany Mária Domčeková dnes zaslala na adresu dodávateľa CT prístroja, pre nákup ktorého odstúpili z funkcií ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka správnej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová, návrh na ukončenie kúpnej zmluvy dohodou. Oznámila to dnes na tlačovej besede.

Nemocnica bude teraz čakať na stanovisko Medical Group SK, a.s. Podľa toho bude robiť ďalšie opatrenia, aby pacienti z Piešťan a okolia mohli absolvovať vyšetrenia v nemocnici čo najskôr. V súčasnosti akútne prípady vozia do Trnavy a plánované výkony robia v Hlohovci a Novom Meste nad Váhom. V prípade, ak dodávateľ CT pristúpi na dohodu, Domčeková uvažuje o dočasnom inštalovaní pôvodného, už demontovaného zariadenia do termínu nového verejného obstarávania na CT prístroj. To by mohlo trvať zhruba a štyri až päť mesiacov. Zároveň bude riaditeľka čakať na výsledok vyšetrovania okolností predraženého nákupu CT prístroja. Podklady si orgány činné v trestnom konaní vyzdvihli v nemocnici podľa jej slov dnes. 

Domčeková je pripravená zo svojho miesta aj odstúpiť alebo nechať svoje odvolanie na rozhodnutí novej správnej rady. Doteraz tak, ako uviedla, neurobila z dôvodu, aby mala priestor na vysvetlenie okolností nákupu.

Verejné obstarávanie na multidetektorový počítačový tomograf v piešťanskej nemocnici bolo, ako informovala Domčeková, vyhlásené v marci vo vestníku verejného obstarávania a Európskom vestníku verejného obstarávania. Do verejnej súťaže sa prihlásili štyria uchádzači. Podľa nej bolo potrebné k nákupu nového prístroja pristúpiť z dôvodu generačného zastarania. Verejné obstarávanie sa uskutočnilo elektronickou aukciou a víťazom s cenou 1,59 milióna eur bola spoločnosť Medical Group SK.

Podľa Domčekovej počet prihlásených do verejného obstarávanie ovplyvnila aj skutočnosť, že nemocnica nie je schopná nové zariadenie zabezpečiť z vlastných finančných prostriedkov a potrebovala prístroj zadovážiť na splátky s dodávateľom. "Nám banky úver nedajú, nie sme partner, ktorý má nejakú platobnú disciplínu," konštatovala. A cena víťazného CT zahŕňala aj financovanie kúpnej ceny po dobu 48 mesiacov. Parametre pre verejné obstarávanie na nákup CT nastavili odborníci z odboru rádiológie pre potreby zdravotných výkonov.

Podľa Domčekovej nemocnica pôvodné verejné obstarávanie v roku 2012 na CT prístroj zrušila na odporúčanie predchádzajúcej dozornej rady aj pre námietky jedného z uchádzačov. V ňom vysúťažila CT prístroj za nižšiu cenu - 1 milión eur. Spoločnosť Medical Group SK nebola podľa vyjadrenia asistentky spoločnosti Barbory Mrvovej o návrhu nemocnice na ukončenie kúpnej zmluvy dohodou zatiaľ oficiálne informovaná.

Krajskej prokuratúre bol doručený pokyn GP SR v kauze nákupu CT prístroja 

Prokurátorovi Krajskej prokuratúry Trnava bol dnes doručený písomný pokyn prokurátora Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (GP SR) na ďalší postup v trestnom konaní v súvislosti s objasnením okolností nákupu CT prístroja v nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch.

"Generálna prokuratúra SR sa musela k dnešnému dňu vysporiadať okrem medializovaných informácií aj s tromi trestnými oznámeniami (1. písomné trestné oznámenie, 2. trestné oznámenia podané emailom), pričom oznamovatelia mailových trestných oznámení mali zákonnú povinnosť tieto oznámenia doplniť ústne alebo písomne v lehote troch pracovných dní. Po uplynutí tejto lehoty prokurátor GP SR bez meškania usmernil ďalší postup prokurátora Krajskej prokuratúry v Trnave už spomínaným pokynom," objasnila dnes hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Trnavská Krajská prokuratúra (KP) vo štvrtok 6. novembra informovala, že zatiaľ nedostala podanie vo veci nákupu CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch, pre ktorý odstúpila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD) i podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka správnej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová (Smer-SD).

Slovenský portál informoval, že prípad bude vyšetrovať Národná kriminálna agentúra. Kriminálka by si mala prípad vziať k sebe na základe výberovej príslušnosti. Nemocnica zaobstarala verejnou súťažou CT od spoločnosti Medical Group za 1,6 milióna eur, pričom podľa medializovaných informácií, rovnaký prístroj sa dá zaobstarať za zhruba tretinovú cenu.

Generálny prokurátor SR Čižnár vydal pokyn, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali okolnosti kúpy CT prístroja v piešťanskej nemocnici. "Na základe odvysielaného príspevku v TV Markíza 31. októbra vydal generálny prokurátor Jaromír Čižnár pokyn námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali okolnosti kúpy CT prístroja štatutárnym orgánom Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch. Za týmto účelom bude vydaný písomný pokyn krajskému prokurátorovi v Trnave a Generálna prokuratúra Slovenskej republiky bude vykonávať vo veci dohľadovú právomoc," uviedla v utorok 4. novembra hovorkyňa Predajňová.

Riaditeľka nemocnice odstúpiť nemieni

Riaditeľka Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch Mária Domčeková zaslala dnes spoločnosti Medical Group SK návrh na ukončenie zmluvy na kúpu CT prístroja za 1,6 milióna eur dohodou. Dôvodom sú medializované informácie o nevýhodnej kúpe. Verejné obstarávanie na kúpu prístroja však podľa riaditeľky prebehlo v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, v elektronickej aukcii zvíťazila firma Medical Group SK. Nemocnica je momentálne bez CT prístroja, pôvodný je demontovaný, nový má víťaz elektronickej aukcie dodať až budúci týždeň. 

Nákup CT prístroja stál miesto ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú aj podpredsedníčku NR SR Renátu Zmajkovičovú, riaditeľka nemocnice Mária Domčeková sa odstúpiť nechystá. "Nie som si vedomá, že by som niečo porušila. Keď to vzíde z vyšetrovania, budem musieť znášať dôsledky,“ povedala v piatok novinárom Domčeková. Pripustila však, že ju odvolá nová správna rada, ktorá zatiaľ nie je kreovaná. 

Dokumenty o priebehu verejnej súťaže na kúpu zariadenia už vedenie nemocnice odovzdalo orgánom činným v trestnom konaní. Keďže je piešťanská nemocnica v súčasnosti bez CT prístroja, akútne prípady lekári posielajú do Fakultnej nemocnice v Trnave, na plánované vyšetrenia chodia pacienti do Nového Mesta nad Váhom a Hlohovca. Ak by spoločnosť Medical Group SK súhlasila s ukončením zmluvy, nemocnica by podľa Domčekovej nainštalovala starý prístroj. Jeho opätovná montáž bude trvať jeden - dva dni, zatiaľ však nie sú dokončené stavebné práce v miestnosti, kde sa má vrátiť. Prístroj bol podľa riaditeľky poruchový, ale ešte by niekoľko mesiacov poslúžil. Vyhlásenie verejného obstarávania na nové cétečko bude podľa nej záležitosťou novej správnej rady. 

Piešťanská nemocnica si ešte v roku 2012 vo verejnom obstarávaní vybrala CT prístroj za približne milión eur, napokon ho však nekúpila. Zariadenie z tohtoročnej súťaže značky Philips stojí 1,6 milióna eur, porovnávať len ceny však Domčeková odmieta. "CT zariadenie vysúťažené vo verejnom obstarávaní v tomto roku je vyššej triedy, s tomu zodpovedajúcimi technickými a funkčnými parametrami,“ uviedla riaditeľka. Pôvodne vybraté CT Siemens Definition AS je podľa jej informácií v súčasnosti už zastarané, preto boli v novom obstarávaní požadované vyššie technické a funkčné parametre. Zariadenie Siemens pracuje napríklad s dlhším skenovacím časom, čo znamená zároveň vyššiu radiačnú záťaž pre pacienta. 

Okrem toho v cene aktuálne vysúťaženého zariadenia značky Philips je aj podľa Domčekovej zahrnutá aj finančná služba, teda platba rozložená na 48 splátok, pretože nemocnica nie je schopná cenu zaplatiť naraz. Na sporný nákup CT prístroja upozorňovali ministerku zdravotníctva členovia správnej rady piešťanskej nemocnice, lekár Alan Suchánek a zdravotná sestra Magdaléna Kovačovičová. 

Radnica sa dištancuje od kauzy nákupu CT prístroja

Primátor Piešťan Remo Cicutto sa na rokovaní mestského zastupiteľstva dištancoval od kauzy nákupu CT prístroja piešťanskou Nemocnicou Alexandra Wintera, po ktorej prišli o miesta ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová. Radnica nemá podľa neho na nemocnicu žiadny dosah.

,,Mesto Piešťany, mestské zastupiteľstvo, ani primátor nemá žiadne zriaďovateľské ani iné práva k tejto organizácii, ktorá je neziskovou organizáciou zriadenou ministerstvom zdravotníctva,“ vyhlásil Cicutto. Ďalej povedal, že pred dvoma rokmi dostal na vedomie list adresovaný ministerke zdravotníctva od lekára a člena správnej rady nemocnice Alana Suchánka, ktorý však nemal nič spoločné s tohtoročným tendrom na CT prístroj, list poslancom mestského zastupiteľstva aj prečítal. Cicutto pripomenul, že nemal nič spoločné ani s odvolaním predchádzajúceho riaditeľa nemocnice Roberta Mamrillu. Dodal, že určite každého poslanca mestského zastupiteľstva trápi ,,škandalózne postavenie mesta Piešťany v terajších médiách“. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu