Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Paška zrušil oslavy revolúcie, obával sa násilností: Predcházala tomu fraška s umelcami a nadávky!

Pavla Pašku pomaly opúšťajú umelci, ktorí mali vystupovať na akcii Zobraziť galériu (4)
Pavla Pašku pomaly opúšťajú umelci, ktorí mali vystupovať na akcii (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Vyzerá to na poriadnu frašku! Oslavy Nežnej revolúcie, ktoré organizuje predseda parlamentu Pavol Paška, pravdepodobne dopadnú veľkou hanbou. Opozícia a ľudia vyzývajú umelcov, aby sa vykašľali na jeho koncert a spievať nešli. Obrovská vlna kritiky na kultúrnu akciu pod hlavičkou Národnej rady sa zdvihli najmä po škandále predražených CT-čiek. Teraz to Paška dostáva pocítiť. Najnovšie mu dalo košom niekoľko oslovených umelcov. Nakoniec celú akciu Pavol Paška zrušil!

Na koncerte pri príležitosti 25. výročia Novembra '89 majú vystúpiť kapely Iné Kafe, Polemik, Majk Spirit, Tublatanka či Vašo Patejdl. "Záujem o koncert je už teraz obrovský," chválil sa Paška s tým, že udalosť lajklo na Facebooku desiatky tisíc užívateľov. Nie je to pravda, na vytvorenej udalosti je iba pár desiatok ľudí, čo potvrdili účasť.

Ibaže plány mu chce natrhnúť opozícia a niektorí umelci. Doslova píšu: "Výzva umelcom, aby nepodporili zneužívanie 17. novembra a odmietli oslavy v priestoroch sponzorov Smeru a ľudí podozrivých z tunelovania zdravotníctva".

Paška zrušil oslavy revolúcie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

"Tak ako pred piatimi rokmi zobrala na seba NR SR bremeno organizácie niektorých podujatí, tak je to aj teraz. Chceme tomuto najvýznamnejšiemu okamihu moderných dejín Slovenska venovať pozornosť," dušoval sa Paška netušiac, že sa speváci na túto akciu chystajú vykašľať.

 

Aj Richard Sulík vyzval Majka Spirita, aby Paškovi nešiel robiť štafáž. "MAJK SPIRIT,
si ešte mladý a preto si nemal možnosť zažiť ako komunisti šikanovali ľudí. Ako nepohodlných posielali do Jáchymovských baní kopať urán, strieľali ich na hranici, zakázali podnikať a cestovať. Boli to presne takí istí komunisti ako Pavol Kachličkár Paška. Keby nebol november 89 dnes by bol Paška členom ÚVKSS (Ústredný výbor Komunistickej strany Slovenska). Keď tento človek organizuje oslavy k 25. výročiu Novembra 89, to je ako nechať Obersturmbannfuehrera organizovať Svetový deň židov. Skratka čistý hnus. Preto ti odporúčam si dobre premyslieť, či 17.11.2014 chceš robiť štafáž týmto ľuďom. Skratka sú veci, ktoré slušní ľudia nerobia. P.S: Spomeň si na Elán, ktorý hral na mítingu HZDS, ako im to poškodilo povesť,"
napísal Sulík na Facebooku.

Majk Spirit nakoniec účasť odmietol, čo Sulíka potešilo. Ten vyzval aj ďalších umelcov, aby Pašku odmietli.

 

Počúvol ho Vratko Rohoň z Iné Kafe, ten však ani jemu nevenoval pekné slová.

Paška zrušil oslavy revolúcie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Paška sa preslávil výrokom, že v deň Nežnej revolúcie kachličkoval kúpeľňu. Pred pár dňami vysvetľoval ako to myslel. "Vtedy žili milióny ľudí, ktorí cítili, že zmena musí prísť. Ale každý z nich mal svoj každodenný život. Aj ja," zdôraznil.

Slovenská strana spolu s ČR pripravuje podujatia na úrovni národných parlamentov. Stretnutie parlamentných delegácií, ktoré by mali doplniť aj zástupcovia z Poľska, Maďarska, Rakúska, Slovinska či Francúzska sa uskutoční 13. novembra o 13.00 h. Do budovy NR SR sú pri tejto príležitosti pozvaní predstavitelia univerzít a vysokých škôl ako aj maturanti z najkvalitnejších slovenských gymnázií. Cieľom je panelová diskusia s predstaviteľmi parlamentarizmu zo spomínaných krajín. "Bude sa diskutovať, aký bol November '89, čo komu dal, čo komu zobral," povedal Paška.

Na oslavy pozval Paška aj Martina Bútoru, Zuzanu Mistríkovú, Františka Mikloška či exprezidenta Rudolfa Schustera. "Študentov bude 250 až 300 a očakávam, že využijú panely na diskusiu," podotkol. O priebehu osláv Paška informoval aj opozičné strany, od ktorých tiež očakáva, že sa na návštevu študentov pripravia.

Pavol Paška celú akciu zrušil!

Pred piatimi rokmi zorganizovala Národná rada (NR) SR jedno skvelé hudobné podujatie pri príležitosti osláv 20. výročia  17. novembra '89 v Mlynskej doline za účasti asi 4000 divákov. Aj preto, že  krédom 17. novembra '89 bola túžba po slobodnom pluralitnom parlamentarizme.

Túto myšlienku sme sa  rozhodli podporiť podobným spôsobom aj teraz, v rámci 25. výročia Nežnej revolúcie.  Vzhľadom na hystériu a spolitizovanie tohto koncertu, vyvíjanie tlaku na jednotlivých umelcov zo strany niektorých politikov, extrémistov a radikálov, rozhodli sme sa toto podujatie zrušiť.

Na koncerte nebolo plánované vystúpenie žiadneho politika,  malo to byť len stretnutie mladých ľudí s kvalitnou a dobrou hudbou a spomienkou na dôležitý medzník v našej histórii. Aj vzhľadom k tomu,  že sa v rôznych diskusiách na internete objavujú agresívne vyjadrenia a výzvy k násiliu, ktoré by mohli viesť k bezpečnostným rizikám pre ostatných návštevníkov koncertu, sa toto podujatie konať nebude. Veľmi si vážime študentov a ľudí, ktorí stáli na námestiach a túžili po slobode.

Zároveň sa chceme touto cestou poďakovať účinkujúcim,  ktorí boli ochotní vystúpiť. Bohužiaľ sú títo umelci už dva dni vystavení neuveriteľnému tlaku a napádaniu. Zároveň sa chceme ospravedlniť všetkým slušným ľuďom, ktorí sa tohto apolitického koncertu chceli zúčastniť a vyjadriť svoj postoj k 17. novembru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu