Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Beblavý upozorňuje: Ministerstvo zaplatilo a kráľovsky!

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva zaplatilo spoločnosti Xepap od 1. januára tohto roka 30 faktúr za distribúciu učebníc v celkovej hodnote 484 867 eur.

Upozorňuje na to podpredseda Siete Miroslav Beblavý v súvislosti s tým, že súčasný minister školstva Peter Pellegrini minulý týždeň v relácii TA3 V politike viackrát zdôrazňoval, že ministerstvo školstva na základe dodatku k zmluve so spoločnosťou Xepap nezaplatilo ani jednu faktúru a Slovenskej republike nevznikla škoda ani jedno euro. Dodatok k zmluve pritom podpísal pred minuloročnými Vianocami ešte predchádzajúci minister školstva Dušan Čaplovič. Beblavý upozorňuje, že všetky faktúry zaplatené spoločnosti Xepap zverejnilo ministerstvo školstva priamo na svojej internetovej stránke. "Keďže pôvodná zmluva mala platnosť do 31. decembra 2013, musí ísť o faktúry podľa uvedeného dodatku," tvrdí Beblavý.

Ministerstvo školstva v reakcii na vyjadrenie Beblavého uvádza, že minister Peter Pellegrini neklamal, keď povedal, že za skladovanie učebníc, čo bolo zazmluvnené dodatkom, ministerstvo nezaplatilo 
ani euro. Ako povedala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, dodatok predĺžil pôvodnú zmluvu o ďalšie tri roky na distribúciu učebníc, ktoré deti potrebujú. "Distribúcia učebníc teda naďalej prebieha v súlade s pôvodnou zmluvou z roku 2011 za ceny, ktoré vysúťažil bývalý minister Jurzyca," dodala Dupaľová Ksenzsighová. 

Bývalý minister Čaplovič podpísal dodatok k zmluve, ktorým predĺžil zmluvu firme Xepap na skladovanie a distribúciu učebníc o tri roky. Firma vyhrala v roku 2011 súťaž, ktorú vyhlásil ešte minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Ako však informoval Beblavý, navyše sa ministerstvo pod Čaplovičovým vedením v dodatku zaviazalo firme platiť mesačne ďalšie peniaze - paušál vo výške 14 570 eur. Ministerstvo školstva tvrdilo, že zmluvu rozšírili, lebo zabezpečujú v porovnaní s minulosťou omnoho viac učebníc a učebných pomôcok. V dodatku sa tiež píše, že nárok na mesačnú paušálnu odmenu vzniká firme bez ohľadu na množstvo uskladnených, poistených a strážených učebníc v danom kalendárnom mesiaci. "Inými slovami, minister Čaplovič jedným podpisom pridal firme pol milióna eur za nič," hovorí Beblavý. 

Prípadom sa zaoberal aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Z kontrolných zistení ÚVO vyplýva, že ministerstvo školstva neoprávnene využilo priame rokovacie konanie pri uzatváraní dodatku k zmluve na distribúciu didaktických prostriedkov pre školy. Úrad v protokole o výsledku kontroly tiež konštatuje, že rezort školstva ani nepreukázal, že splnil podmienky na to, aby mohol tento postup využiť. To malo podľa ÚVO zásadný vplyv na výsledok verejného obstarávania. Podľa úradu rezort školstva porušil všetky princípy verejného obstarávania, najmä princíp transparentnosti. Ministerstvu školstva teraz hrozí pokuta vo výške piatich percent zmluvnej ceny, čo je približne 26 000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu