Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Paškovi prerastá kauza CT-čka cez hlavu: Trestné oznámenie, homo univerzalis a útek z tlačovky!

Pavol Paška Zobraziť galériu (2)
Pavol Paška (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Pavol Paška neodstúpi! Trestné oznámenia na niektorých opozičných poslancov za ohováranie a krivé obvinenie chce podať predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) v súvislosti s kauzou nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Časť opozície totiž vidí ako konečného beneficienta celého obchodu práve Pašku, keďže CT mala dodať firma Medical Group SK, v ktorej pred rokmi pôsobil.

"Odstúpiť z pozície predsedu NR SR nehodlám. Ešte som nebol ani v parlamente, keď som vo februári v roku 2002 z firmy odišiel. Sedemnásty november bol aj o tom, že začneme slobodne podnikať. Ja som začal v roku 1990 a bol som aj v tejto firme, z ktorej som pred 13 rokmi odišiel. Vtedy som ani netušil, že budem poslancom. Ja nesiem zodpovednosť?" pýtal sa Paška. Či bol od odchodu z tejto spoločnosti v kontakte s ľuďmi, ktorí ju aktuálne reprezentujú.

 

Utiekol z tlačovky

"Ja neviem, či neviete čítať, ako sa má človek brániť. V roku 2002 som odišiel z jednej z firiem, v ktorej som pôsobil," rozohnil sa na novinárov s tým, že keď firmu opúšťal, ani netušil, že raz bude poslancom.

To, či sa pozná a stretáva s ľuďmi s firmy Medical Group nepovedal. Nevysvetlil ani to, ako si vysvetľuje veľké zisky firmy počas vládnutia SMERU. Na ďalšie otázky odmietol odpovedať a po dvoch k téme CT-čka radšej utiekol.

"Čo som chcel povedať, som povedal," konštatoval. Jeho hovorca Pavol Chovanec si to pritom ani nevšimol a oznámil ešte jednu poslednú. To už jeho šéf bol už na chodbe.

Paška chcel ešte vysvetliť svoj výrok o kachličkovaní počas revolúcie. Povedal, že je filozof, politológ a homouniverzalis a že boli jeho slová vytrhnuté z kontextu. Podľa neho treba oceniť, že bol rok 1989 nežný.

Študent Paška a jeho kvalifikácia
Zobraziť galériu (2)
Študent Paška a jeho kvalifikácia  (Zdroj: Facebook)

Poslúchol Fica

Odporúčanie Paškovi, aby podal za výroky opozície žaloby, dal aj premiér Robert Fico (Smer-SD). "Ja tu nie som na to, aby som neustále reagoval na velikánov typu pána Lipšica. Jednoducho, ja neviem, čo chce, vymýšľa si a bude veľmi správne, ak predseda parlamentu použije všetky právne kroky a zažaluje ho. Pretože to, čo si dovoľuje pán Lipšic, už nemá obdoby. Myslím si, že boli poskytnuté všetky relevantné informácie, ktoré jednoznačne potvrdzujú, že to, čo dnes opozícia hovorí vo vzťahu k pánovi Paškovi, sú úplné nezmysly," doplnil premiér s tým, že nemieni živiť a kŕmiť opozíciu tým, že jej bude odpovedať na rôzne výzvy.

Lipšic: Kradnúť v zdravotníctve je podlé

Daniel Lipšic (nezaradený) vyjadril presvedčenie, že celá kauza nákupu CT je biznisom Pašku, keďže bol vo firme Medical Group SK v minulosti konateľom. "Ak chcú kolegovia zo Smeru kradnúť, tak nech kradnú na diaľniciach a na tendroch. Ale kradnúť v zdravotníctve považujem za perfídne," vyhlásil poslanec, ktorý podľa vlastných slov už v minulosti upozorňoval na viacero podozrení v súvislosti so spoločnosťou Medical Group SK. Zástupcovia firmy mali podľa jeho slov sedieť v dozorných radách nemocníc. Ako dodal, sídlo firmy sa nachádza v daňových rajoch v Belize.

Reakcie na FB:

 

 
 
 

Paška: Zaslal som list NKÚ, aby vykonal kontrolu v MH Development

Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) zaslal list Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ), aby vykonal v štátnej firme MH Development hĺbkovú kontrolu. Informoval o tom Paška dnes po tom, ako sa neuskutočnila mimoriadna schôdza parlamentu ku kauze v tejto štátnej firme.
 
"Obrátil som sa listom na predsedu NKÚ, aby v rámci plánu kontrol a jeho kompetencií vykonal kontrolu. Aj preto som dnešnú schôdzu považoval za úplne zbytočnú. Je to skutočne prezentácia politických bezdomovcov, ktorí nás budú asi otravovať nielen do komunálnych volieb, ale až do parlamentných volieb témami, ktoré považujem za úplne zbytočné a nehodlám im venovať v Národnej rade, ktorá je zahltená legislatívnymi návrhmi, žiadnu pozornosť," konštatoval dnes Paška. Pripomenul, že v spoločnosti MH Development sa uskutoční kontrola zo strany rezortu hospodárstva, ako aj zo strany orgánov činných v trestnom konaní. "Považujem za veľmi dôležité, aby sa každá takáto kauza dôsledne prešetrila, ale aby nebola predmetom zbytočného politického záujmu ľudí, ktorí v politike zatiaľ ľuďom neponúkli nič a NR SR sa pre nich stala jediným priestorom, kde môžu prezentovať svoje názory," zhodnotil predseda NR SR.
 
Opozičná strana KDH považuje neuskutočnenie mimoriadnej schôdze za nesprávne a zlé. "Naše úsilie ale nebolo márne, lebo minister hospodárstva aj minister vnútra oznámili rozhodnutia súvisiace nielen s odvolaním, ale aj s trestným stíhaním v kauze MH Development," povedal na dnešnej tlačovej konferencii predseda strany Ján Figeľ. Uviedol, že predseda parlamentu informoval poslancov o zaslaní listu dnes po neuskutočnení schôdze na poslaneckom grémiu.
 
Mimoriadna schôdza NR SR sa podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana neuskutočnila vďaka hlasovaniu poslancov vládnej strany Smer-SD, ale na druhej strane Paška požiadal NKÚ o vykonanie kontroly v štátnej firme. "Toto považujem za rozporuplné konanie. NKÚ na základe listu predsedu parlamentu konať môže, ale nemusí. Na základe uznesenia pléna Národnej rady SR by túto kontrolu však vykonať musel," doplnil Abrhan.
 
NKÚ tak dostane až dva listy so žiadosťou o vykonanie kontroly v štátnej spoločnosti. Okrem Pašku ho zasiela aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý inicioval zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. "Keď sa mi počas hodiny od neúspešnej schôdze podarilo zohnať 30 podpisov poslancov pod list predsedovi NKÚ, aby tam išiel z vlastnej iniciatívy, tak predseda parlamentu Pavol Paška zrazu ohlásil, že predsedu NKÚ osobne oslovil so žiadosťou o kontrolu. Dovolím si však vysloviť presvedčenie, že NKÚ naozaj kontrolu spustí v čo najkratšom čase. Strana Smer-SD sa v každom kroku snažila ďalší postup zablokovať a ustúpila až po ďalšom politickom a mediálnom tlaku," konštatoval Beblavý.

Paška vybavil aj Majka Spirita

Sedemnásty november 1989 bol najvýznamnejšou udalosťou novodobých dejín Slovenska. Vyhlásil to dnes predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD), ktorý chystá pri príležitosti 25. výročia Novembra oslavy.

"Tak ako pred piatimi rokmi zobrala na seba NR SR brvno organizácie niektorých podujatí, tak je to aj teraz. Chceme tomuto najvýznamnejšiemu okamihu moderných dejín Slovenska venovať pozornosť," uistil Paška.

Na otázku, ako dnes vníma svoj výrok, že počas diania 17. novembra 1989 kachličkoval kúpeľňu, Paška vyhlásil, že je dôležitý kontext, v akom to povedal. "Vtedy žili milióny ľudí, ktorí cítili, že zmena musí prísť. Ale každý z nich mal svoj každodenný život. Aj ja," zdôraznil.

Slovenská strana spolu s ČR pripravuje podujatia na úrovni národných parlamentov. Stretnutie parlamentných delegácií, ktoré by mali doplniť aj zástupcovia z Poľska, Maďarska, Rakúska, Slovinska či Francúzska sa uskutoční 13. novembra o 13.00 h. Do budovy NR SR sú pri tejto príležitosti pozvaní predstavitelia univerzít a vysokých škôl ako aj maturanti z najkvalitnejších slovenských gymnázií. Cieľom je panelová diskusia s predstaviteľmi parlamentarizmu zo spomínaných krajín. "Bude sa diskutovať, aký bol November '89, čo komu dal, čo komu zobral," povedal Paška.

Na oslavy pozval Paška aj Martina Bútoru, Zuzanu Mistríkovú, Františka Mikloška či exprezidenta Rudolfa Schustera. "Študentov bude 250 až 300 a očakávam, že využijú panely na diskusiu," podotkol.

O priebehu osláv Paška informoval aj opozičné strany, od ktorých tiež očakáva, že sa na návštevu študentov pripravia. Na koncerte pri príležitosti 25. výročia Novembra '89 zase vystúpia kapely Iné Kafe, Polemik, Majk Spirit, Tublatanka či Vašo Patejdl. "Záujem o koncert je už teraz obrovský," dodal Paška.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu