Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci nesprísnili majetkové priznania a nezrušili ani Mečiarove amnestie

BRATISLAVA – Majetkové priznania verejných funkcionárov nebudú od budúceho roka podrobnejšie. Lobing zatiaľ tiež nedostane jasné pravidlá a Mečiarove amnestie naďalej zostávajú v platnosti. A to aj napriek tomu, že v parlamente boli návrhy, ktoré mali sprísniť majetkové priznania funkcionárov, zadefinovať lobing a dať mu pravidlá, ako aj návrh na zrušenie Mečiarových amnestií. Plénum sa k nim však nedostalo. Vládna väčšina totiž ukončila schôdzu 31. októbra, hoci z programu poslanci nevyčerpali ani polovicu.

Zo 112 bodov zostalo nedotknutých 63. Presunuli sa na decembrovú schôdzu, na ktorej by o nich mali poslanci rozhodovať. Schôdza sa začne 25. novembra, naplánovaná je na štyri týždne, skončiť by sa mala 17. decembra. Decembrová schôdza sa však zvykne označovať aj ako rozpočtová. Vláda na ňu totiž prinesie návrh štátneho rozpočtu na ďalšie roky. Diskusia k zákonu roka zvyčajne trvá niekoľko dní. Je preto otázne, či poslanci dosiaľ neprerokované, prevažne opozičné návrhy skutočne prediskutujú. Ak sa tak nestane, posunú sa na rokovanie po novom roku.

Mnohé z bodov sa už pritom presúvajú niekoľko mesiacov. Medzi nimi napríklad zákon o lobingu, ktorý sa pokúša presadiť KDH, ako aj Daniel Lipšic (nezaradený, NOVA). Obaja navrhovatelia chcú zadefinovať pojem lobing, stanoviť pravidlá, za akých sa môže uskutočniť, určiť práva a povinnosti lobistov aj verejných funkcionárov. Lipšic presadzuje aj zoznamy lobistov.

Opozícia stále čaká aj s návrhom na podrobnejšie majetkové priznania. Návrh je pripravený od vlani, súhlasil s ním aj Smer-SD. Sociálni demokrati ale od neho odstúpili, presadiť sa ho pokúša opozícia sama. Zmena zákona o konflikte záujmov by mala umožniť lepšiu kontrolu majetku funkcionárov, vrátane majetkových prírastkov. Rieši aj dary, popis majetku a ďalšie zmeny. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) pred pár týždňami tvrdil, že majetkové priznania budú od nového roka podrobnejšie. Plénum to však už v riadnom legislatívnom konaní nestihne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu