Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šefčovič: EÚ by mala viesť asertívnejšiu diplomaciu v oblasti energetiky

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Európska únia by v rámci medzinárodných vzťahov mala vyvíjať asertívnejšiu diplomatickú politiku v oblasti energetiky. Uviedol to slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič po ukončení procesu "grilovania" pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

Súčasný podpredseda Európskej komisie, ktorý by si túto funkciu, so zodpovednosťou za energetickú úniu, mal udržať aj v nasledujúcom päťročnom období exekutívy EÚ, sa dnes večer dostavil na ďalšie vypočúvanie pred poslancov EP. Podobne ako pred troma týždňami (20.9), keď čelil paľbe otázok z oblasti dopravy, aj dnes zvládol sériu odborných, ale aj politicky podfarbených otázok poslancov zo všetkých politických skupín europarlamentu.  

V rozhovore, ktorý nasledoval po ukončení "výsluchu", Šefčovič s odkazom na oblasť, ktorej by mal predsedať, uviedol, že energetické záujmy musia byť oveľa lepšie zohľadnené v celkovom pohľade na to, akým spôsobom sa má EÚ správať v medzinárodných vzťahoch.

"Je najvyšší čas mať asertívnejšiu európsku energetickú diplomaciu. Jedným z prvých krokov by malo byť to, aby sa naše energetické záujmy dostávali na tie najvyššie prioritné miesta vo všetkých našich bilaterálnych a multilaterálnych rokovaniach, ktoré ako EÚ budeme viesť s našimi partnermi," zdôraznil Šefčovič.

Spresnil, že jeho slová platia, či už ide o otázku ekonomickej a obchodnej spolupráce alebo v prípade rôznych energetických či klimatických dialógov, ktoré únia vedie s viacerými dôležitými krajinami sveta. "Musíme využiť jednotný hlas Európy a diplomatický potenciál, ktorý máme, na to, aby sme vedeli asertívnejšie presadzovať svoje záujmy v oblasti energetiky," zopakoval slovenský eurokomisár.

Šefčovič sa v tejto súvislosti netají názorom, že otázka vzťahov s Ruskou federáciou bude permanentne na najvyšších priečkach pozornosti. Jednak preto, že Rusko je hlavným dodávateľom energie pre EÚ, ale aj preto, že európsky blok momentálne prechádza zložitým obdobím poznačeným napätými vzťahmi s Moskvou. Aj preto, podľa jeho slov, únia musí nájsť také riešenia, ktoré budú zohľadňovať európske pozície a záujmy, a ktoré Európanom umožnia vyhnúť sa drámam pri dodávkach energií, ako to bolo v roku 2009.

"Samozrejme, s ostatnými partnermi, či už je to Čína, India, Spojené štáty a Brazília, tam máme jednoznačnú agendu. Tou je dosiahnutie úspechu na rokovaniach o ambicióznej a záväznej dohode pre boj s klimatickými zmenami, ktoré budú prebiehať na budúci rok v Paríži," pripomenul Šefčovič ďalší aspekt diplomacie EÚ, do ktorej by mal byť ako podpredseda Európskej komisie zapojený.  

Šefčovič počas výsluchu v EP sľúbil zreálniť vízie o európskej energetickej únii 

Vetou "Nepoznám všetko o energetike, ale pripravil som sa čo najlepšie a urobím všetko preto, aby som vízie o energetickej únii stali realitou" ukončil slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič svoj úvodný prejav v rámci dnešného vypočúvania pred poslancami Európskeho parlamentu (EP).

Šefčovič sa po troch týždňoch opätovne postavil pred europoslancov vzhľadom na to, že budúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker rozhodol o jeho preradení z funkcie komisára pre dopravu a vesmírnu politiku na post podpredsedu pre energetickú úniu.

Ide v poradí už o štvrtý proces "grilovania", ktorý Šefčovič zažil ako člen eurokomisie, a ak ho poslanci EP odobria, slovenský eurokomisár bude "najskúšanejším" členom Junckerovho kabinetu. A zároveň služobne najstarším, keďže niekoľko mesiacov pôsobil v EK aj v počas prvého mandátu Josého Manuela Barrosa ako náhradník za Jána Figeľa.

Šefčovič pripomenul, že občania väčšiny členských štátov únie nezažili trvalé prerušenie dodávok energie od ropnej krízy v 70. rokoch 20. storočia. Energetická kríza z roku 2009, keď zásluhou sporov medzi Ukrajinou a Ruskom došlo k výpadkom dodávok plynu, bola podľa Šefčoviča akýmsi "poučením z krízy" a predstaviteľov EÚ presvedčila o tom, že občania EÚ sa už nikdy nesmú ocitnúť v takejto situácii. Aj preto EÚ musí v budúcnosti hovoriť jedným a jednotným hlasom.

"Nedávne záťažové testy v energetike ukázali, že sme lepšie pripravení ako kedykoľvek predtým," uviedol Šefčovič. Spresnil, že únia je vďaka tomu pripravená pomôcť Ukrajine, a pripomenul stanovisko, podľa ktorého by Rusko nemalo používať energiu ako "strategickú zbraň".

Slovenský eurokomisár pred poslancami zdôraznil význam termínu "energetická diplomacia". Bola to odpoveď aj na otázky, či na tomto poste nepotrebuje konkrétnejšie odborné znalosti. Šefčovič odpovedal, že odbornosť je neoceniteľná, avšak na tejto pozícii je potrebná aj diplomacia, skúsenosti pri rokovaniach so strategickými partnermi, ako je Rusko v energetike, či s ďalšími štátmi ako India alebo Čína predovšetkým v oblasti klimatickej agendy.

Šefčovič uviedol, že na poste podpredsedu pre energetickú úniu bude presadzovať päť hlavných priorít: bezpečnosť, solidárnosť a dôvera pri zásobovaní energiou, kde EÚ sa snaží znižovať náklady pre zaistenie energetických tokov; dosiahnutie vnútorného trhu s energiou, čo okrem iného znamená vybudovať prepojenie všetkých energetických infraštruktúr; zmiernenie energetických nárokov s odkazom na potrebu "zelenej" energie; dekarbonizácia energetického trhu v EÚ s výhľadom do roku 2030 a podpora pre výskum a inovácie, čiže ďalšie investície, ktoré povedú k zefektívneniu a zlacneniu energetických tokov.

Spolu 41 europoslancov dostalo príležitosť vyskúšať pohotovosť slovenského diplomata z oblastí, ako sú zdroje obnoviteľnej energie, energetické ostrovy v Európe, ťažba uhľovodíkov v Stredozemnom mori pri Cypre, postoj únie k ropovodu South Stream a preferencie pre Južný koridor, čiže plyn z azerbajdžanských polí, otázka ťažby uhlia a tvorba "zelených" pracovných miest, otázka jadrových elektrární, vysoké ceny elektrickej energie či príprava EÚ na klimatickú konferenciu v Paríži, ktorá má byť najväčšou udalosťou roku 2015.

Výsledok dnešného výsluchu slovinskej komisárky Violety Bulcovej, ktorá bude zodpovedať za oblasť dopravy, a Šefčoviča budú známe v utorok. Počas prebiehajúceho plenárneho zasadania EP ich predstaví Konferencia predsedov výborov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu