Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Návrh zrušiť Mečiarove amnestie je neúprimný a má zakryť chyby KDH

Anton Hrnko
Anton Hrnko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) nemá problém podporiť akékoľvek opatrenie, ktoré upevní právny charakter nášho štátu. Návrh KDH na zrušenie Mečiarových amnestií však za taký SNS nepovažuje.

"Z nášho pohľadu je tento návrh neúprimný a jeho jediným cieľom je už niekoľkoročná snaha vedenia KDH vyviniť sa zo svojich rozhodnutí, z dlhodobej perspektívy vždy zlých a nesprávnych, ktoré súviseli s procesom osamostatňovania sa Slovenskej republiky v rokoch 1991–1992," vyhlásil podpredseda SNS Anton Hrnko.

"SNS ako strana, ktorá sa rozhodujúcim spôsobom podieľala na vzniku súčasnej Slovenskej republiky ako suverénneho a samostatného štátu, má prirodzený záujem, aby sa naša republika vyvíjala ako demokratický a právny štát," konštatuje Hrnko. Pripomína, že vedenie SNS prekrížilo plány Vladimíra Mečiara na posilnenie si moci formou vylúčenia skupiny bývalých poslancov HZDS okolo Milana Kňažka z parlamentu v roku 1993.

"Práve HZDS stálo za prevratom v SNS začiatkom roku 1994, po ktorom nasledovalo v dejinách našej strany obdobie, výrazne znižujúce jej autoritu. Chvalabohu, toto obdobie SNS už prekonala," tvrdí Hrnko.

Návrh KDH na zrušenie Mečiarových amnestií však SNS považuje za neúprimný. "Žiadna snaha kriminalizovať svojich politických odporcov nezmení nič na fakte, že predstavitelia KDH boli proti vyhláseniu suverenity Slovenskej republiky, boli proti prijatiu Ústavy Slovenskej republiky, hlasovali proti vzniku samostatnej Slovenskej republiky a takýchto zlých zásadných rozhodnutí by sa dalo nájsť ešte viac," tvrdí Hrnko.

"SNS odporúča KDH, aby sa viac zamerali na riešenie pálčivých otázok prítomnosti a budúcnosti Slovenska, čo od nich očakávajú aj ich voliči. Môže sa im potom stať, že pri svojom zahľadení do minulosti stratia kontakt s realitou a s potrebami slovenských občanov," dodáva Hrnko. Celkovo 60 opozičných poslancov NR SR sa podpísalo pod návrh ústavného zákona, ktorým sa majú zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara. Právnou normou, na ktorej schválenie je potrebných minimálne 90 hlasov poslancov, by sa plénum malo zaoberať už na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Zrušenie tzv. Mečiarových amnestií je dlhodobou agendou KDH. "Ak tu zostalo po období Vladimíra Mečiara niečo pod kobercom, tak určite sú to tieto nemorálne a podľa nás aj protiprávne amnestie, ktoré opakovane navrhujeme zrušiť. Ak Smer-SD chce jasným spôsobom toto obdobie prekonať, tak my tomu ponúkame otvorenú a konštruktívnu spoluprácu," povedal 5. októbra predseda KDH Ján Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu