Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lajčák: Po rozdelení Československa sme boli hodení do vody

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - To, že je Slovensko v súčasnosti vnímané ako úspešná krajina, je podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka oprávnené. "Dosiahli sme všetky naše ambície a ašpirácie, ktoré sme mali vo vzťahu k integrácii a slovenská diplomacia v celom procese zohrala veľmi pozitívnu úlohu," uviedol.

Pripomenul, že slovenskí diplomati boli hneď po rozdelení Československa hodení do vody, pričom zahraničná služba sa budovala na zelenej lúke. "Ale svet na nás nečakal. Od prvého dňa bolo treba riešiť veľmi zložité úlohy, etablovať nový štát a vyvracať predsudky, ktoré sprevádzali vznik Slovenskej republiky. Napríklad to, že sme boli na vine za rozdelenie Československa, alebo že utláčame príslušníkov maďarskej národnostnej menšiny," priblížil minister.

Ako dodal, v tom čase bolo mnoho mladých ľudí poverených zodpovednými úlohami, keďže staršia generácia nebola k dispozícii, pričom viacerí sa tejto príležitosti chopili. "Pomohlo im to, aby odborne vyrástli podstatne rýchlejšie, ako by to bolo v iných, takpovediac, v stabilizovaných pomeroch," vysvetlil.

Za druhý faktor, ktorý mal vplyv na to, že slovenská zahraničná služba funguje profesionálne a efektívne, považuje skutočnosť, že väčšinu rokov stál na jej čele diplomat. Podľa neho sa to ukázalo ako pozitívne. "Diplomata nenájdete na ulici a ani ho nevychováte za dva mesiace, takže rezort zahraničia má asi najsilnejšiu tradíciu kontinuity zo všetkých rezortov na Slovensku. Vďaka tomu, že sa tu nezačínalo po každých parlamentných voľbách od nuly, a že ľudia neboli vyhadzovaní len pre to, že tu pracovali za predchádzajúcich vlád, tak to umožnilo, aby ľudia rástli. A vďaka tomu má dnes Slovensko, aby som citoval českého prezidenta Miloša Zemana, najviac ľudí na vysokých pozíciách v rámci medzinárodných štruktúr," konštatoval minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu