Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico: Splnili sme ďalší sľub, minimálna mzda pôjde hore

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda dnes schválila zvýšenie minimálnej mzdy v budúcom roku na 380 eur.

"Splnili sme ďalší zo sľubov, ktorý sme zaradili do takzvaného pozitívneho sociálneho balíčka. My sme sa zaviazali ako vláda, že po úspešnom ukončení konsolidácie verejných financií je povinnosťou vlády, aby sme vyšli v ústrety ľuďom a ponúkli im pozitívne projekty, ktoré zvýšia ich životnú úroveň a medzi takéto patrí aj zvýšenie minimálnej mzdy," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico.

Podotkol, že vláda nesúhlasí so zmrazovaním minimálnej mzdy a bude neustále vyvíjať tlak na to, aby sa minimálne platy zamestnancov zvyšovali. Cieľom vlády je totiž dosiahnuť najmä to, aby sa ľuďom na Slovensku oplatilo pracovať. Podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) vláda schválením nariadenia o zvýšení minimálnej mzdy vytvorila predpoklady k tomu, aby zamestnanci najnižších príjmových skupín získali akoby trinásty plat.

Podľa neho je to pre Slovensko dobrá správa, a to aj v súvislosti s ďalšími prijímanými opatreniami. Sú nimi zavedenie súbehu dávky v hmotnej núdzi a mzdy, ako aj zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky. "Chceme dosiahnuť, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, aby na Slovensku ľudia, ktorí prejavia záujem o prácu, zároveň boli k tomu adekvátne ohodnotení aj z hľadiska poberania dôchodku, aby bol jednoznačný rozdiel medzi ľuďmi, ktorí pracovali a medzi ľuďmi, ktorí boli len na sociálnych dávkach," dodal Richter.

Obaja zároveň odmietajú kritiku od niektorých odborníkov či zamestnávateľov, že zvýšenie minimálnej mzdy bude mať negatívny vplyv na zamestnanosť. "Je veľmi zvláštne, že niekto hovorí o minimálnej mzde ako o niečom, čo má spôsobovať prepúšťanie ľudí," podotkol Fico s tým, že vláda bude tlačiť na ďalšie zvyšovanie minimálnej mzdy. "Uvedomujeme si, že je tu biznis, ktorý je podstatný pre hospodársky rast Slovenskej republiky. Ak predstavitelia podnikateľskej sféry hovoria, že s tým majú nejaký problém, tak ponúkame až do výšky mzdy okolo 500 eur významné úľavy v podobe zníženia zdravotných odvodov. Čo bude znamenať pre túto kategóriu ľudí, skoro pre 600.000 ľudí, prakticky trinásty plat," dodal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu