Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podľa Kisku potrebujú naše školy reformu: O budúcnosti Slovenska sa rozhoduje už dnes

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – O tom, ako bude vyzerať Slovensko o desať až 20 rokov, sa rozhoduje už dnes na stredných a vysokých školách. Každý pritom vie, že slovenské školstvo potrebuje reformu, zdôraznil v utorok prezident SR Andrej Kiska.

Predposledný deň svojej pracovnej cesty v Spojených štátoch amerických strávil v San Franciscu a jeho okolí. Navštívil prestížnu Stanfordovú univerzitu, kde sa zoznámil s aktuálnymi trendmi vo výučbe a prepojení škole s praxou. "Na Stanforde sme rozoberali práve to, ako je prepojená vysoká škola s praxou. Preberali sme aj možnosti e-learningu a jeho potenciálneho využitia pre našich študentov, ktorí chcú byť vo svojich odboroch skutočne dobrými," priblížila hlava štátu.

"Je poučné, ale niekedy aj smutné vypočuť si, že by sme mohli mať na Slovensku väčší počet, stovky, ak nie tisícky pracovných miest, pokiaľ by naše vysoké školy boli skutočne pripravené vyučovať mladých ľudí tak, aby boli vhodní napríklad pre IT firmy," doplnil Kiska. Počas dňa sa stretol aj s predstaviteľmi americkej spoločnosti GlobalLogic, ktorá plánuje rozširovať svoje pôsobenie na Slovensku. "Bolo to informatívne stretnutie, kde sme rozoberali, aké sú podmienky pre zahraničných investorov, aby otvárali nové pracovné príležitosti na Slovensku," vysvetlil prezident s tým, že jedným z diskutovaných problémov bolo práve slovenské školstvo.

Spomínaná firma plánuje do troch až štyroch rokov rozšíriť počet zamestnancov v Košiciach zo súčasných 60 na zhruba 500 ľudí, avizoval manažér expanzie GlobalLogic v strednej a východnej Európe Ivan Hruška. "Nehovoríme o žiadnej fabrike ani skriptovej práci, hovoríme o analytikoch, architektoch, ľuďoch, ktorí budú vyvíjať najnovšie produkty pre veľké americké firmy," zdôraznil.

Generálny riaditeľ spoločnosti Shashank Samant pripomenul, že na Slovensku investujú už druhýkrát. "Slovensko je predovšetkým dobrým zdrojom talentovaných inžinierov. Po druhé, nachádza sa v centrálnej Európe a je členom EÚ, čo výrazne zjednodušuje podnikanie. Po tretie, skúsenosti nás presvedčili, že je to pre nás tá správna lokalita," dodal. Hlava štátu dnes končí svoju pracovnú cestu po Spojených štátoch amerických návštevou sídla spoločnosti Facebook v Menlo Park pri San Franciscu. Do vlasti sa Kiska vráti vo štvrtok 2. októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu