Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Poslanec Smeru chce kritikov Putina poslať do basy: Je to blázon, odkazuje Vášaryová!

Blaha sa obul do opozície
Blaha sa obul do opozície (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Smerák Blaha si nedáva servítku pred ústa. Po tom, čo obvinil bývalého premiéra Dzurindu, že má na rukách krv a zatiahol Slovensko do dvoch vojen, sa pustil aj do jeho kolegov. Dokonca sa vyhrážal, že každý, kto vyvoláva vojnu, by mal ísť do basy. A pretože sme podľa Blahu v krízovom stave, môžu ísť vojnoví štváči do basy až na doživotie!

Kvôli vám sme bombardovali Juhosláviu a Irak. Vy máte na rukách krv. Hovoríte o morálke, a to je tak cynické a brutálne, že sa to nedá počúvať. Hanbite sa,“ odkázal ešte minulý týždeň Dzurindovi poslanec Ľuboš Blaha. Zatiaľ čo on vidí spor na Ukrajine ako stret dvoch geopolitických celkov, opozícia to vidí inak.

Blaha

A to sa mu nepáči. Preto sa oprel do poslaneckých kolegov. Západ je dobručký, chrumkavučký. Ak chcete byť metodologicky konzistenstí, tak si jednoducho vyberte. Buď ste realisti alebo idealisti. Je to geopolitický spor o moc. Vy ste vojnoví štváči,“ odkázal im.

Blaha2

Západ bol podľa neho arogantný a EÚ si myslela, že Rusi nebudú nijako reagovať. Vyzývanie k vojne a vojnové štvanie je trestný čin. Následne odcitoval paragraf 417 trestného zákona, odsek ohrozenie mieru:

(1) Kto v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až desať rokov.

(2) Odňatím slobody na desať rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie sa potrestá páchateľ, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) v spojení s cudzou mocou alebo cudzím činiteľom,

b) ako člen nebezpečného zoskupenia, alebo

c) za krízovej situácie.

Podľa Blahu by si teda mali dávať kolegovia z poslaneckých lavíc dobrý pozor na to, čo hovoria, pretože by mohli skončiť za mrežami. „A dnes sme, páni kolegovia, v krízovej situácii. A keď niekto vyzýva k vojne, dávajte si na to pozor. Strácate kontrolu, vy si myslíte, že tu môžete rinčať zbraňami koľko chcete. Nemôžete! Je to trestný čin. A pokiaľ tu používate historické analógie s Hitlerom, Chamberlainom, vy si myslíte, že to je nevinné?“ pýtal sa v parlamente predseda výboru pre európske záležitosti.

Kaník

„Pokiaľ je Putin ako Hitler, no čo máme robiť? Bojovať! Vy chcete vojnu! Vy hovoríte, že jediné, čo chcete, je vojna! Vy ste vojnoví štváči. Vy dnes chcete bojovať s jadrovou veľmocou Ruskom, propagujete vojnu,“ opakoval Blaha za rečníckym pultom v pléne. „Pán Šebej, pán Dzurinda, pán Kaník, pán Frešo, chcú vojnu. Pán Fico a naša vláda chceme mier.“

Predvčerom zas zaútočil na Magdu Vášaryovú. Tá je podľa neho obeťou studenej vojny a mentálne tam aj zostala. Vášaryová je zhrozená z toho, čo hovorí Blaha. Podľa nej nie je psychicky zdravý. „Po včerajšku som sa začala pýtať, či je pán Blaha pri zmysloch. Lajčák si musí trhať vlasy, keď ho počúva,“ povedala nám poslankyňa.

„Ja už dlhšie nepočúvam obsah prejavov pána Blahu, ale vnímam formu, ktorá sa čím ďalej, tým viac vzďaľuje od konsenzu zahraničnopolitického postoja našej vlády. Na protest proti tomu som odišla zo sály, lebo ma to urážalo,“ reagovala na Blahove slová Magda Vášaryová.

„S neomarxistami a neokomunistami v zásade nesúhlasím. No on sa už úplne utrhol z reťaze. A takto predsa nemôže reagovať normálny človek. Ja som v medzinárodnej politike profík, Smer sa nezaoberá zahraničnou politikou, potom siaha po ľuďoch, čo sa nezúčastňujú zasadania strany, potom to tak vyzerá,“ dodala politička.

Dokonca ho chcela dať vymeniť. Napísala to aj na svojom Facebooku.

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu