Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík: Chce presadiť vystúpenia europoslancov v národných parlamentoch

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík chce na pôde Európskeho parlamentu (EP) presadiť, aby europoslanci mohli vystupovať v národných parlamentoch krajín, z ktorých pochádzajú. Ako povedal Sulík dnes na tlačovej besede, bolo by vhodné, ak by poslanci EP mali možnosť vystúpiť pred národným parlamentom. Zároveň pripomenul, že 11 slovenských europoslancov z trinástich požiadalo predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby mohli vystupovať v NR SR, ten to však odmietol.

„Ak by europoslanci dostali 60 minút do roka k témam, ktoré uznajú za vhodné, určite by to neskomplikovalo priebeh rokovania NR SR. Bola by lepšia informovanosť. Mohla by stúpnuť aj volebná účasť,“ myslí si Sulík. Keďže europoslanci nepochodili u Pašku, Sulík prichádza s iniciatívou na pôde EP.

Sulík tiež chce, aby mal Európsky parlament iba jedno sídlo a ušetril tak milióny eur. Predseda SaS sa stal členom pracovnej skupiny Single Seat, ktorá sa snaží, aby mal Európsky parlament iba jedno sídlo. EP má dnes sídlo v Bruseli, Luxemburgu aj v Štrasburgu, kam sa musí každý mesiac sťahovať. 

Sulík upozornil, že z nedávno zverejnenej štúdie Európskeho dvora audítorov vyplýva, že ak by sa poslanci, ich asistenti a všetci administratívni pracovníci nemuseli sťahovať každý mesiac do Štrasburgu, ušetrilo by sa ročne až 114 miliónov eur. Kampaň Single Seat campaign vznikla v roku 2010. Podľa Sulíka proti zrušeniu sídla EP v Štrasburgu je najmä Francúzsko. „Ak budú europoslanci tlačiť na svoje vlády, raz budú musieť cúvnuť aj Francúzi,“ skonštatoval. 

Iba v SaS je možné presadzovať liberálne myšlienky

Odchodom liberálov z hnutia NOVA sa podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka potvrdilo, že SaS je hodnotová strana, v ktorej ako jedinej je možné presadzovať liberálne myšlienky. Ako povedal Sulík dnes, v prípade záujmu bývalých členov o návrat do SaS, budú liberáli každú žiadosť posudzovať individuálne.

Pätica nezaradených poslancov NR SR Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Juraj Miškov, Juraj Droba a Martin Chren odišla v pondelok z hnutia NOVA. Ide o liberálov, ktorí pred viac ako rokom odišli zo SaS a prešli do NOVA. 

Liberáli, ktorí prišli do NOVA, vystúpili zo strany SaS 16. apríla 2013. Vtedy zo SaS vystúpilo päť poslancov NR SR a približne 75 členov. Následne oznámili, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá mala fungovať ako občianske združenie. Piati poslanci potom 25. mája vstúpili do strany Daniela Lipšica NOVA, kde vytvorili Liberálnu frakciu. Tá zanikla v júni na návrh predsedu strany Daniela

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu