Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico sa bojí sankčnej vojny: Rusi nás môžu úplne odstaviť, o prácu prídu tisícky Slovákov!

Robert Fico neustále kritizuje sankcie proti Rusku.
Robert Fico neustále kritizuje sankcie proti Rusku. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sankčná vojna medzi Európskou úniou a Ruskom poškodzuje všetkých a je škoda, že sa EÚ do sankcií pustila. Povedal to dnes predseda vlády a predseda strany Smer-SD Robert Fico v relácii RTVS O 5 minút 12.

Fico tak reagoval na fakt, že na Slovensko prúdi z Ruska posledné štyri dni menej plynu. Podľa premiéra je to sankčný odkaz z Ruska pre Európu a na Slovensko prúdi o 14,6 percenta menej plynu.

Ako dodal, je možné, keďže stále neexistuje dohoda medzi Gazpromom a Ukrajinou o cene plynu, že v januári 2015 môže nastať jeho úplne zastavenie. "Sme však na to pripravení. Slovensko má dva prúdy cez Českú republiku a Rakúsko, cez ktoré vie zabezpečiť trojnásobok objemu plynu, ktorý potrebujeme pre domácu spotrebu," dodal Fico.

Podpredseda NR SR a predseda hnutia KDH Ján Figeľ tvrdí, že dohoda EÚ na sankciách pre Rusko v tretej vlne je prejav jednoty a akcieschopnosti. "Je pravda, že sú málo účinné, ale prinášajú účinok. Rusko je odkázané na export plynu a ropy. Všetci, ktorí hľadali usporiadanie sankcií na strane EÚ, sú demokraticky volení. Tento postoj má hodnotu a je to postoj 28 krajín EÚ, kde Slovensko zohráva plnohodnotnú účasť," povedal Figeľ. 

Predseda vlády povedal, že sankcie poškodzujú najmä ekonomiku veľkých krajín, no keďže sme subdodávateľmi pre tieto krajiny, môže sa to prejaviť aj na ekonomike Slovenska. Ak Rusko začne napríklad odvetné opatrenia pri automobilovom priemysle, môžeme hovoriť o 7 000 až 10 000 ľuďoch, ktorí prídu o prácu. Fico zároveň dodal, že malá krajina nemá šancu sankcie zastaviť.

"V prvom a druhom kole sme však blokovali niektoré sankcie k finančným inštitúciami, kedy hrozilo, že banka, ktorá má na Slovensku svoju dcéru Sberbank, bola ohrozená so svojimi 100-tisíc klientmi. Nerozumiem, prečo máme nechať padnúť banku so 100-tisíc klientmi a potom im hradiť z vlastných peňazí ich peniaze," dodal Fico s tým, že tretie kolo sankcií sa Slovenska nedotýka.

Predseda vlády na záver dodal, že ekonomika Ruska je postavená na príjmoch, ktoré dostáva za ropu či plyn a dlhodobo teda nemôže prestať vyvážať tieto suroviny. Ficov sľub o poklese ceny plynu na Slovensku nie je podľa jeho slov ohrozený. V prípade základne NATO v Poprade by Fico nechal vyhlásiť referendum.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu