Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Flašíková-Beňová: Sankcie sú trestom za zlyhanie európskej diplomacie

Monika Flašíková Beňová
Monika Flašíková Beňová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pretrvávajúce napätie na východnej Ukrajine a s tým spojená obchodná vojna medzi Európskou úniou (EÚ) a Ruskou federáciou je do značnej miery spôsobená zlyhaním európskej diplomatickej služby na čele s Catherine Ashtonovou, tvrdí europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer) v tlačovej správe.

Dôsledky týchto pochybení budeme podľa nej znášať ešte veľmi dlho aj v prípade, že sa konflikt časom podarí urovnať.

Ako europoslankyňa dodala, situácia na východnej Ukrajine a postupne sa prehlbujúce ekonomické sankcie voči Ruskej federácii spôsobujú, že po krátkom oživení musí EÚ opätovne čeliť hospodárskym ťažkostiam.

„Jednou z príčin vzniku celej situácie je fatálne zlyhanie európskej diplomacie, ktorá konfliktu v Európe jednoducho nedokázala zabrániť. Trestom za túto jej neschopnosť sú sankcie, ktorých dôsledky musia znášať jednotlivé členské štáty,“ hovorí Flašíková Beňová. Podľa nej zároveň nejde len o okamžitý dosah sankcií, ale aj o obmedzenie obchodných príležitostí na ruskom trhu do budúcnosti.

„Nemôžeme byť naivní a myslieť si, že po prípadnom ukončení konfliktu budú tovary vyrobené v EÚ všetci v Rusku okamžite vítať s otvorenou náručou. Chyby európskej diplomacie sa nám budú, bohužiaľ, vracať ešte dlho po skončení bojov,“ poznamenala.

Flašíková Beňová tiež nerozumie úvahám o tom, že sa Slovensko a jeho vláda prípadným odmietnutím ďalších sankcií stavia proti úsiliu o dosiahnutie mieru vo východných častiach Ukrajiny. „Sú to absolútne scestné tvrdenia. Prioritou predsa musí byť aj poukazovanie na vlastné hospodárske a ekonomické záujmy,“ doplnila. Pripomenula tiež, že sa veľmi podceňuje fakt, že Slovensko, ako jedna z mála krajín únie, vďaka tranzitu plynu poskytlo Ukrajine okrem slovnej podpory aj reálnu pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu