Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kritériá na sudcov by mali byť prísnejšie, myslí si Kiska

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kritériá na výber sudcov by sa mali sprísniť a proces výberu viac otvoriť verejnosti, myslí si prezident republiky Andrej Kiska.

„V prvom rade je potrebné sprísniť výberové kritériá, po druhé spraviť štandardizáciu výberových procesov a po tretie spraviť výberové procesy otvorené a transparentné,“ vyhlásil prezident Kiska po pracovnej diskusii so zástupcami sudcov a mimovládnych organizácií.

Kiska pripomenul, že úloha sudcov všeobecných súdov je veľmi dôležitá. „Sudcovia sa menujú doživotne, rozhodujú o osudoch ľudí, organizácií a štátu,“ vravel. Podľa hlavy štátu nie je úlohou prezidenta robiť personalistiku či detektívnu kanceláriu. „Som presvedčený, že výberové komisie a následne Súdna rada SR by mali posúdiť a zvážiť schopnosť kandidáta. Napriek tomu sa v minulosti objavovali prípady rodinkárstva a netransparentného výberové konania,“ uviedol.

„Na Slovensku sú výberové kritériá na sudcov zadefinované veľmi stručne a vágne,“ skonštatovala Zuzana Čaputová zo združenia Via Iuris. S prezidentom hovorili o ústnej časti pohovorov. „Mal by byť vypracovaný štandardizovaný hodnotiaci hárok, aby kritériá hodnotenia členov výberovej komisie ústnej časti mali rovnaký rámec,“ priblížila Čaputová. Treťou oblasťou debaty bola transparentnosť. „Je problematické dostať sa k hodnotiacim hárkom,“ poznamenala s tým, že jedným z návrhov je tiež nahrávanie ústnych pohovorov.

„Aby mali potom súdna rada a prezident z toho objektívny záznam,“ doplnila. Prezident Kiska chce o spomínaných návrhoch hovoriť aj s vládou. „Tieto výstupy budú predmetom ďalšej diskusie s tými, ktorým prináleží tieto rozhodnutia činiť, teda s členmi vlády a poslancami národnej rady,“ povedal generálny riaditeľ sekcie legislatívy ministerstva spravodlivosti Juraj Palúš.

Na stretnutie do Prezidentského paláca prišli o zlepšení procesu výberu sudcov diskutovať aj Ján Hrubala zo združenia Sudcovia „Za otvorenú justíciu“, Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play a Samuel Spáč z Transparency International Slovensko. Kancelária prezidenta pozvala na dnešné stretnutie aj stavovskú organizáciu Združenie sudcov Slovenska, ktorá sa na ňom nezúčastnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu