Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Galko nemohol plnohodnotne vypovedať v kauze tunelovania VSS, odkazuje SaS

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) dnes nemohol pred policajným vyšetrovateľom plnohodnotne vypovedať v kauze tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS). Tvrdí to v dnešnom stanovisku pre médiá s odôvodnením, že nebol kvalifikovane zbavený mlčanlivosti.

"Pán Galko bol predvolaný na výsluch k tunelovaniu VSS, ale po dostavení sa na výsluch zistil, že je síce zbavený mlčanlivosti, ale dokument o zbavení mlčanlivosti nebol relevantný, tak aby mohol vypovedať v plnej miere. Takže povedal, len to, čo sa dalo, čo bolo dosť málo," povedala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. Podľa nej bol dokument o zbavení mlčanlivosti zameraný na konkrétnu vec, no policajný vyšetrovateľ mal aj iné otázky, ktoré tak Galko nemohol zodpovedať.

"Minister Martin Glváč podpisuje úplne nekvalifikované návrhy na zbavenie mojej mlčanlivosti, a tým sám sťažuje vyšetrovanie," uviedol v stanovisku pre média Galko. Podľa jeho slov z priebehu dnešného výsluchu a z dokumentov, do ktorých dnes mohol na polícii nahliadnuť, vyplýva, že dôstojníci vojenskej tajnej služby namiesto toho, aby boli postavení mimo službu, dostali možnosť zahladzovať stopy.

Polícia začala trestné stíhanie pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku v súvislosti s údajným tunelovaním Vojenskej spravodajskej služby vlani v júni. Údajné tunelovanie malo spočívať v nezákonných prevodoch majetku VSS na iné organizácie a súkromné osoby.

Tie mali byť v spojení s vedením služby a štát mal prísť o milióny eur. Väčšinou tým, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu