Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zmajkovičová chce v školách zakázať nezdravé potraviny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) chce zakázať predaj nevhodných potravín pre deti v školských bufetoch a automatoch.

Do parlamentu preto predložila novelu školského zákona. Zmajkovičová v novele navrhuje zakázať v školách a v školských zariadeniach predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s vyšším obsahom soli alebo sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky.

Podľa jej návrhu by sa nemali v bufetoch objaviť ani cukrovinky alebo cukrárske výrobky, zmrzliny, nanuky, mrazené ovocné drene. Ak návrh, o ktorom začne rokovať parlament v septembri, prejde, v školách by sa nemohli predávať ani kolové nápoje alebo nápoje s obsahom chinínu či sýtené energetické nápoje, ale ani nápoje s obsahom kávy alebo náhrady kávy.

Podľa Zmajkovičovej zdravý životný štýl detí by mal byť cieľom celej spoločnosti. „Prostriedky a opatrenia na jeho dosiahnutie musia byť zahrnuté aj v legislatíve,“ povedala. Preto podáva aj poslanecký návrh na zmenu školského zákona.

„Moje časté návštevy na školách, ale i rozhovory s učiteľmi preukázali potrebu takejto zmeny. Záleží mi na zdravom životnom štýle našich detí,“ povedala. Zároveň upozornila, že obezita detí na Slovensku dosahuje enormné hodnoty. V Európskej únii trpí každé tretie dieťa nadváhou. S tým súvisí aj nárast chorôb, ktoré sú priamo späté s obezitou. Napríklad ročne na cukrovku na Slovensku ochorie 22-tisíc ľudí.

„Cieľom návrhu je zastaviť doterajší trend obezity u obyvateľov, najmä u školopovinných detí a mládeže, a zároveň dosiahnuť, aby deti prijímali v strave viac výživných a zdravých potravín. Je nevyhnutné, aby sme sa stali konečne uvedomelými a pochopili sme vplyv výživy na zdravie človeka. To, čo jeme, veľmi ovplyvňuje to, ako sa cítime a aký bude náš zdravotný stav v budúcnosti. Hlavne my dospelí musíme dbať na to, čo konzumujú naše deti. Pokiaľ budú v školách automaty a bufety s prevahou sladených nápojov a sladkostí, deti to bude lákať. Ak ich odstránime, zídu z očí – zídu z mysle,“ vyhlásila Zmajkovičová.

Na Slovensku už funguje Program ozdravenia výživy obyvateľov. Má za cieľ zlepšiť zdravotný stav ľudí a zároveň znížiť podiel chorôb súvisiacich s výživou, napríklad kardiovaskulárnych a onkologických chorôb či diabetu. Poslanecký návrh podľa Zmajkovičovej nadväzuje na tento program a snaží sa v rámci prevencie pozitívne pôsobiť na stravovanie detí v školách a školských zariadeniach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu