Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Odpočet na zdravotné odvody má byť do zárobku 494 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Odpočítateľná položka na zdravotné odvody by sa podľa ministra financií Petra Kažimíra mohla od budúceho roka týkať približne 500-tisíc až 580-tisíc zamestnancov, ktorí zarábajú od 380 eur do 494 eur.

Ako ďalej uviedol po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady, táto hranica sa pritom môže ešte zmeniť. "Keby to pásmo hrubej mzdy bolo nízke, dávalo by to priestor na špekulácie," povedal minister. Toto opatrenie by si podľa ministra financií vyžiadalo zo štátneho rozpočtu 150 mil. eur.

Zavedenie odpočítateľnej položky na zdravotné odvody podľa šéfa rezortu financií umožní výraznejšie zvýšenie minimálnej mzdy na Slovensku bez nárastu nákladov práce pre zamestnávateľov. Minimálna mzda by pritom mala stúpnuť zo súčasných 352 eur na 380 eur.

Po zvýšení minimálnej mzdy a zavedení odpočítateľnej položky by sa mal minimálny čistý zárobok na Slovensku zvýšiť o 32 eur. V pásme hrubej mzdy od 380 eur do 494 eur by sa mal finančný prospech zo zavedenia odpočítateľnej položky na zdravotné odvody rozdeliť na polovicu medzi zamestnanca a zamestnávateľa.

Generálny sekretár Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Oto Nevický upozornil na to, že je na Slovensku šesť stupňov minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce. Najvyššia minimálna mzda pri najväčšom stupni náročnosti práce dosahuje dvojnásobok základnej sadzby minimálnej mzdy, čo by v budúcom roku predstavovalo 760 eur.

Minimálna mzda v sume 380 eur by tak podľa Nevického aj po zavedení odpočítateľnej položky na zdravotné odvody do 494-eurovej mzdy mohla poškodiť firmy, ktoré majú zamestnancov s vyššími platmi. Samotnú odvodovú úľavu pritom označil Nevický za dobrý nástroj na zvýšenie zamestnanosti.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje zvýšiť od začiatku budúceho roka minimálnu mzdu zo súčasných 352 eur na 380 eur. Išlo by o nárast o 7,95 %. Na takejto sume minimálnej mzdy sa však sociálni partneri podľa ministra práce Jána Richtera nedohodli. O návrhu ministerstva práce má tripartita opäť rokovať budúci týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu