Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predseda SNS Danko dostal k štyridsiatke solčiansky kroj

Andrej Danko v kroji Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko v kroji (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Skutočne národniarsky dar dostal k svojim dnešným 40. narodeninám predseda SNS Andrej Danko. Starosta Solčian (okres Topoľčany) Juraj Soboňa mu venoval tradičný solčiansky kroj.

"Aj môj priateľ, predseda Slobodnej strany Rakúska Heinz-Christian Strache ma niekoľkokrát privítal v tradičnom rakúskom odeve, takže keď pôjdem najbližšie za ním, určite si solčiansky kroj oblečiem. Ale, samozrejme, v kroji ma bude vidno aj pri inej príležitosti,“ reagoval predseda národniarov. Dodal, že u našich susedov v Rakúsku vždy obdivoval, s akou hrdosťou nosia tradičný odev na rôzne slávnostné podujatia, ktoré ani nemusia mať s folklórom nič spoločné.

"Darovali sme mu mužský solčiansky kroj. Keď sme totiž minulý rok usporiadali podujatie pod názvom 'predstavenie mužského solčianskeho kroja', pán Danko netajil nadšenie a bol týmto naším tradičným oblečením uchvátený. Tak som ho tak 'od oka' premeral a podľa toho som dal ušiť na mieru jeden kroj, ktorý mal byť prekvapením na jeho okrúhle narodeniny,“ vysvetlil starosta Solčian. Predsedovi národniarov odovzdal darček spolu s predsedom Mládeže SNS Marošom Pavlovičom, pochádzajúcim z Topoľčian.

"Na mieru sa mu šijú ešte tradičné kožené čižmy, ktoré k solčianskemu kroju patria, ale tu sme museli použiť sofistikovanejšie metódy, ako zistiť číslo topánok," smeje sa starosta obce Solčany.

Danko označil kroj za jeden z najvzácnejších darov. "Sám som si po spomínanej akcii v Solčanoch jeden ich kroj objednal, ale netušil som, že mi ho pripravia ako darček k narodeninám,“ povedal.

"Slovenské kroje sú krásne. Škoda, že je čoraz menej ľudí, ktorí ich vedia vyrobiť,“ zamyslel sa Andrej Danko s tým, že vlastniť kroj je ako vlastniť malý poklad, nielen kvôli jeho cene, ale najmä pre jeho duchovnú a kultúrnu hodnotu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu