Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rómovia Polláka ako svojho splnomocnenca nechcú, avizujú demonštrácie

Sprava: Predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko a podpredseda Strany Rómskej únie na Slovensku Alfonz Kaliáš
Sprava: Predseda Strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko a podpredseda Strany Rómskej únie na Slovensku Alfonz Kaliáš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Demonštrácie v okresných mestách za riešenie rómskej problematiky na Slovensku a lepšie využívanie eurofondov smerovaných na tento účel pripravujú predstavitelia Strany rómskej únie na Slovensku (SRÚS).

Ako na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil predseda strany František Tanko, za 22 rokov sa v rómskej problematike nič nezmenilo. Stranícky líder je totiž presvedčený, že milióny z eurofondov sa v konečnom dôsledku k Rómom nedostali a všetko sa rozkradlo.

Preto v septembri a októbri organizujú demonštrácie vo veľkých okresných mestách s najväčšou koncentráciou Rómov, vrátane Bratislavy. "Obrátili sme sa tiež 2. júla listom na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby zvážil zotrvanie Petra Polláka (OĽaNO) vo funkcii splnomocnenca vlády pre rómske komunity, lebo tam vládne chaos. Keď nastupoval Pollák do úradu, očakávali sme od neho zlepšenie situácie. Ale čas ukázal, že to stagnuje iba na jednom mieste," podotkol Tanko s tým, že Fico zatiaľ neodpovedal.

Tanko priznáva, že úrad vládneho splnomocnenca nie je zbytočný a urobili sa už aj dobré veci. Za dobrého splnomocnenca označil napr. Ľudovíta Galbavého. "Ten nerozdával toľko peňazí ako Peter Pollák," oznámil. O situácii by sa chceli Rómovia osobne rozprávať aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD). "Doteraz sme boli vždy odmietnutí," deklaroval Tanko.

Predseda občianskeho združenia Integrasa Karol Richter je presvedčený, že Pollák si namiesto podpory zmysluplných projektov robí vlastnú kampaň, odkedy bol zvolený za poslanca NR SR. "Nemyslím si, že by robil slušnú a konštruktívnu politiku. Kladie dôraz na osobitný prospech a prospech hnutia OĽaNO," povedal s tým, že nie je správne, ak táto funkcia patrí pod silový rezort vnútra.

Aj Richter podobne ako Tanko vidí neefektívne rozdeľovanie peňazí. "Už stačilo tančekov a rómskych osláv. Chodím po Slovensku a ľudia si pýtajú peniaze na základné veci, ako jedlo a autobusy. Rómovia stále len oslavujú namiesto toho, aby si vyhrnuli rukávy. My sa musíme pričiniť vlastnou silou, nielen pýtať peniaze," poznamenal. "Kto potrebuje rómske oslavy? Vždy sú tam len vyvolení. Rómovia sa konečne začínajú prebúdzať a zjednocovať sa," doplnil Tanko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu