Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Most: Vláda by sa mala zaoberať nezamestnanosťou južných regiónov

Poslanec za Most-Híd Péter Vörös
Poslanec za Most-Híd Péter Vörös (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda by sa podľa poslanca Národnej rady SR za Most-Híd Pétera Vörösa mala bezodkladne zaoberať otázkou vývoja nezamestnanosti v južných regiónoch.

„Stále ide len o akési hasenie už vzniknutého požiaru v týchto otázkach. V regióne od Komárna až po Kráľovský Chlmec je obrovský nedostatok pracovných príležitostí. V týchto regiónoch je dlhodobo najvyššia miera nezamestnanosti. Sme už v polovici volebného obdobia a zatiaľ sme nevideli žiadne systémové opatrenia zo strany vlády na riešenie alebo aspoň zmiernenie existenčných problémov tamojších občanov,“ vysvetlil Vörös.

Podľa poslanca za stranu Most-Híd treba vypracovať ucelený plán rozvoja zaostávajúcich regiónov. „Nemôžeme sa uspokojiť s tým, že naši občania idú hľadať prácu do zahraničia. Oni tam platia dane, odvody, a keď prácu stratia, musia byť sociálne zabezpečení zo slovenského rozpočtu. Dlhodobo to nemôže byť naším záujmom. Je preto najvyšší čas, aby sme rozmýšľali o tom, ako vytvoriť nové pracovné miesta na našom vidieku, ako prilákať kapitál alebo podporiť malých a stredných podnikateľov," dodal poslanec za Most-Híd. Skúsenosť podľa neho ukázala, že iba minister sociálnych vecí a rodiny na to nestačí.

"Ako občan južného Slovenska očakávam, že dotknuté regióny navštívi minister hospodárstva, financií či podpredseda vlády pre investície, ktorí tam konečne predstavia hotový, prepracovaný plán, ktorý bude garantom toho, že sa na juhu Slovenska ľudia čo najskôr dočkajú istôt, ktoré vláda Roberta Fica toľko sľubuje,“ zdôraznil Vörös. Poslanci za Most-Híd na septembrovej schôdzi parlamentu predložia návrh takých zmien v zákone o investičných stimuloch, ktoré podporia vznik nových pracovných miest práve v regiónoch s najvyššou mierou nezamestnanosti. 

Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVaR) zakročilo v záujme občanov, ktorí stratia zamestnanie v Maďarsku, to však podľa poslanca za Most-Híd nestačí. Vo štvrtok rezort práce vydal informáciu o tom, že minister Ján Richter zvolal rezortné koordinačné rokovanie v súvislosti so stratou zamestnania 675 slovenských občanov pre zrušenie závodu Nokia (Microsoft) v maďarskom Komárome.

V tejto súvislosti oslovili aj eurokomisára pre zamestnanosť Lászlóa Andora - a podľa slov ministra - „všetci zainteresovaní sú pripravení podať prepusteným zamestnancom pomocnú ruku“. Vörös, ktorý prednedávnom upozornil na vzniknutú situáciu a na potrebu riešenia zo strany slovenských orgánov, Richterove kroky víta, podľa neho však nestačia.

„Je potešujúce, že ministerstvo zareagovalo na moje upozornenie, ako aj na kritiku iných politikov a snaží sa riešiť tento problém. Nebolo to zbytočne vynaložené úsilie. Občania však očakávajú viac,” uzavrel Vörös. Opätovne poukázal na to, že rušenie závodu sa citlivo dotýka viacerých občanov v okolí Komárna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu