Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Štefanec tvrdí: SDKÚ odmieta zmenu ústavného zákona o dlhovej brzde

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - SDKÚ-DS považuje úvahy nového ministra školstva zmeniť ústavný zákon o dlhovej brzde údajne kvôli učiteľom za hrubý cynizmus. Napriek neustálemu zvyšovaniu daní, odvodov a rôznych poplatkov nevidieť žiaden pokrok v službách štátu pre občanov – v školstve, zdravotníctve, vymožiteľnosti práva a ďalších úlohách, ktoré má štát zabezpečovať. A dnes chcú zmeniť ústavný zákon tak, aby mohli plytvať ešte viac a vyhovárajú sa na učiteľov, pre ktorých od nástupu tejto vlády za dva roky neurobili takmer vôbec nič. Tento návrh je hrubý cynizmus aj voči nim.

Podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS Eugena Jurzycu sú verejné financie bez ďalšej konsolidácie jednoznačne neudržateľné.

"Od roku 2011 kedy Slovensko poskytlo prvýkrát dáta o platoch učiteľov do medzinárodného porovnania je jasné, že platy našich učiteľov sú jedny z najnižších v EÚ aj v OECD. Zvyšovanie kvality regionálneho školstva nad úroveň najvyspelejších krajín sveta je v takejto situácii ťažko mysliteľné. Financovanie nárastu platov učiteľov pomocou zvyšovania verejného dlhu považujeme však vzhľadom na rast verejného dlhu za nereálne. SDKÚ-DS je presvedčená, že vládna konsolidácia verejných financií spočíva na dvoch chybných zásadách. Na príjmovej stránke sa spolieha na rast daní z príjmu a odvodov a tým obmedzuje hospodársky rast, na výdavkovej stránke sa nezameriava na obmedzovanie neefektívnych verejných výdavkov a tým rast obmedzuje tiež. Priestor pre nárast priemerných platov učiteľov existuje, nie však za cenu rastúceho dlhu," uviedol Eugen Jurzyca. SDKÚ-DS ukáže v blízkej budúcnosti, kde konkrétne sa dajú ušetriť peniaze daňových poplatníkov tak, aby bolo aj na zvýšenie platov učiteľov, ktorí si to nepochybne zaslúžia.

„Vláda jednej strany nedokáže spravovať verejné financie a svoju neschopnosť zodpovedne hospodáriť chce zakryť za trápnu výhovorku. Akákoľvek neodôvodnená a účelová zmena tak vážneho zákona ako je ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti znižuje dôveryhodnosť Slovenska ako krajiny EÚ a eurozóny“, povedal podpredseda SDKÚ-DS a poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu