Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čižnár o Matovičovej nahrávke: Nikto mi nič nebude diktovať!

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Kedy a ako si Generálna prokuratúra SR vypýta nahrávku medzi Igorom Matovičom (OĽaNO) a Radoslavom Procházkom (Sieť), je potrebné nechať na túto inštitúciu. Novinárom to dnes povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár s tým, že na prípade sa robí.

"Nikto mi nebude diktovať, kedy a aké úkony máme robiť," povedal Čižnár. Zároveň uviedol, že on osobne spis nevidel, a preto sa vyjadrovať nebude. "Nemám to vo zvyku," dodal.

Nahrávku vyhotovil Matovič, Procházka v utorok (22.7.) priznal, že je to jeho hlas. Poznamenal však, že to bolo účelovo zostrihané. Aktéri na nahrávke preberajú viacero tém. Prvou je spôsob úhrady inzercie. "Tá baba, čo bola od teba, hovorila, že to viete platiť tak, že časť oficiálne, časť neoficiálne. Tak ty musíš povedať, že koľko, že jak to chceš," hovorí Matovič. "Pol na pol," odpovedá Procházka s tým, že pri takom objeme to nemá kto ako odkontrolovať.

Nahrávka sa venuje aj celkovým nákladom na Procházkovu kampaň. Náklady na ňu Procházka najskôr odhaduje na 600.000 eur, následne to koriguje na pol milióna. Politik oficiálne priznal len 250.000 eur. Procházka k tomu následne povedal, že šlo o hrubý, a preto nevyhnutne nepresný odhad, ktorý sa nepotvrdil, lebo mu došli peniaze.

Matovič následne vyzval Procházku, aby dal súhlas na zverejnenie celej nahrávky z ich rozhovoru, čím by sa odstránili pochybnosti o jej zostrihaní. Matovič tvrdí, že súhlas potrebuje, aby nečelil trestnému stíhaniu. K autorstvu zverejneného videa, kde sú aj pasáže z ich tajne nahratého rozhovoru, sa Matovič priznal, odmieta však, že by ho zverejnil.

"Sú to len štyri vybraté úseky o rôznych témach. Sú ale celé, nie je tam nič strihnuté," uistil. Zároveň poprel Procházkove tvrdenia, že sa bavili o zľave na inzerciu. Matovič deklaruje, že reč bola o platení bez faktúry, ktoré si chcel Procházka v regionálnych novinách patriacich Matovičovej rodine vybaviť. "Jediná pravda, ktorú na brífingu povedal, bola, že je to jeho hlas. Všetko ostatné bola lož a klamstvo," zdôraznil Matovič.

Na otázku, ako nahrávka, ktorú sám zhotovil, unikla na verejnosť, neodpovedal. "Vôbec nad tým neuvažujem. Budem to riešiť potom, ako sa sústredíme na jej samotný obsah, teda po súhlase na zverejnenie. Je to len odpútavanie pozornosti," podotkol Matovič s tým, že možno unikne aj celá verzia nahrávky.

Čižnár vydal už na začiatku júna pokyn, aby prokurátor Generálnej prokuratúry preveril medializované informácie v prípade prezidentskej kampane Radoslava Procházku. "Z taktického hľadiska Generálna prokuratúra SR nebude špecifikovať úkony, ktoré realizuje," uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu