Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lajčák: Nie sme posadnutí sankciami voči Rusku, ale podporíme rozhodnutie EÚ

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Udalosti na Ukrajine a zostrelenie civilného lietadla nad územím Ukrajiny dominovali dnešnému zasadnutiu Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli. Pre TASR to uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Diplomati EÚ sa zaoberali aj situáciou v Iraku a blízkovýchodným mierovým procesom a stretli sa s rezortnými kolegami z krajín Východného partnerstva. Rokovaniam európskych ministrov však dominovala situácia na Ukrajine po minulotýždňovej havárii malajzijského lietadla.

"Zhodli sme sa, že priority súčasnosti sú zabezpečiť dôstojný proces identifikácie tiel a ich návrat do domovských štátov, nerušený a neobmedzený prístup k miestu dopadu lietadla a objektívne vyšetrenie príčin havárie," povedal Lajčák.

Ministri skonštatovali, že prípad malajzijského lietadla predstavuje tragické vyústenie vývoja na východe Ukrajiny za posledných niekoľko mesiacov, počas ktorých došlo k zostreleniu viacerých ukrajinských lietadiel a helikoptér.

Rada ministrov dala dôrazne najavo, že takéto útoky musia prestať a vyzvala Ruskú federáciu, aby využila svoj vplyv na vzbúrencov a zaistila prístup na miesto dopadu lietadla a vyšetrenie okolností havárie.

Ministri zároveň v záveroch vyzvali Rusko, aby neumožňovalo využívanie rusko-ukrajinských hraníc na dodávky zbraní, munície a na prechod ozbrojencov na Ukrajinu.

"Rovnako tak sme potvrdili to, na čom sa dohodli naši lídri 16. júla, že EÚ je pripravená prikročiť k ďalším sankciám v prípade, že nebudú splnené podmienky a očakávania tak, ako ich zadefinovali lídri EÚ," povedal Lajčák.

Podľa jeho slov Európska komisia a Európska služba pre vonkajšiu činnosť dostali rýchlu "domácu úlohu," už do štvrtku 24. júla, aby predložili zoznam konkrétnych opatrení, ktoré by EÚ ako celok mohla prijať a uplatniť voči Rusku. Vypracovaný zoznam bude následne  predmetom ďalšieho politického rozhodnutia.

Kým ministri viacerých členských štátov dnes v Bruseli vyzvali aj na možnosť zbrojného embarga voči Rusku, Lajčák naznačil, že Slovensko nepatrí medzi krajiny, ktoré nepremyslene volajú "Hurá, poďme do sankcií!".

Slovensko podľa Lajčáka podporuje všetky kroky na upokojenie situácie na Ukrajine, zastavenie občianskej vojny a zamedzenie ďalším civilným obetiam. Čo sa týka konkrétnych sankcií, tie vždy treba posúdiť aj z hľadiska ich negatívneho dopadu.

"Slovensko je pripravené byť súčasťou európskych rozhodnutí ísť ďalej v sankciách, ale povedal som aj dnes, že všetci musia niesť svoj podiel negatívneho dopadu takýchto sankcií. To znamená, aby sme nešli do toho nerozvážne," zhodnotil Lajčák situáciu. Dodal, že Slovensko nie je posadnuté sankciami, ktoré nie sú cieľom, ale iba prostriedkom na urovnanie situácie na Ukrajine.

Zároveň však Lajčák priznal, že keď zlyhá hlavný prostriedok, ktorým sú politické rokovania, a keď niektorá zo strán nedodržiava záväzky dohodnuté na medzinárodných rokovaniach, tak potom ani EÚ nezostane nič iné, iba uplatňovať sankcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu