Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo kultúry žiada od vlády zmenu použitia štvrť milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR chce tento rok použiť takmer štvrť milióna eur, ktoré malo využiť vlani. Návrh na vydanie súhlasu vlády SR so zmenou účelu použitia kapitálových výdavkov z roku 2013 v kapitole MK SR v celkovej výške 248 528,74 eura odoslalo ministerstvo na vládu.

Tieto peniaze boli pôvodne určené na rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnovu ich národnej infraštruktúry. Ak vláda schváli zmenu účelu použitia kapitálových výdavkov na bežné výdavky, tak to piatim rozpočtovým či príspevkovým organizáciám ministerstva kultúry umožní čerpať peniaze na svoje projekty do 31. decembra tohto roka.

Ako uvádza ministerstvo kultúry v predkladacej správe k materiálu, po odsúhlasení zmeny bude zachovaný pôvodne určený účel využitia prostriedkov, zároveň je však nevyhnutné realizovať zmeny kapitálových výdavkov na bežné výdavky v sume 241 389,82 eura a jeden presun medzi investičnými akciami v sume 7 138,92 eura.

Zmena kapitálových výdavkov na bežné výdavky sa týka: Slovenskej národnej galérie Bratislava (46 060 eur), Slovenskej národnej knižnice Martin (51 737,84 eura), Pamiatkového úradu SR Bratislava (31 200 eur) a Múzea Slovenského národného povstania Banská Bystrica (108 590,49 eura). MK SR ďalej žiada pre Národné osvetové centrum Bratislava z 10 940,41 eura rozpočtovaných na rok 2013 ako kapitálové výdavky zmenu 7 138,92 eura na investičnú akciu a na bežné výdavky 3 801,49 eura. Ide o projekty Digitálna galéria, Digitálna knižnica a digitálny archív, Digitálne múzeum a ďalšie.

Z doložky vplyvov k materiálu vyplýva, že MK SR chce týmto opatrením vyriešiť “nedostatok kapitálových výdavkov v kapitole Ministerstva kultúry SR na príslušné investičné akcie a dofinancovanie bežných výdavkov na projekty financované zo zdrojov štrukturálnych fondov v roku 2014 vo výške 248 528,74 eura“.

V rámci Operačného programu informatizácia spoločnosti (OPIS), prioritná OS 2 sa obnovujú možnosti inštitúcií pôsobiacich v kultúre, ako sú galérie, múzeá, knižnice, archívy a ďalšie organizácie uchovávať a sprístupňovať kultúrne bohatstvo pre budúce generácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu